HISTÒRIA 25-N

Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones: ¿Per què se celebra el 25 de novembre?

Els orígens es remunten a l'any 1981, quan el moviment feminista llatinoamericà van protestar contra la violència de gènere per honrar les germanes Mirabal

zentauroepp50998407 mas periodico combo hermanas mirabal191120132147

zentauroepp50998407 mas periodico combo hermanas mirabal191120132147

1
Es llegeix en minuts
Laura Cañabate

El 25 de novembre se celebra anualment el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones per denunciar i erradicar la violència que pateixen les dones en tot el món. 

Cada any els carrers es tenyeixen de lila i les associacions feministes convoquen mobilitzacions i activitats de conscienciació per reivindicar la seva lluita.

El 25 de novembre

L’elecció d’aquest dia per reivindicar la lluita feminista no és casualitat, sinó que darrere s’amaga una història.

Les germanes Mirabal –Patria, Minerva i María Teresa– van ser tres activistes polítiques de la República Dominicana. A finals de 1950 –després del triomf de les revolucions en contra de les dictadures que patien alguns països llatinoamericans– van fundar el grup revolucionari d’extrema esquerra ‘14 de junio’. Aquest grup anava contra el dictador Rafael Leónidas Trujillo, president de la República Dominicana entre 1930 i 1961.

A conseqüència del seu activisme, les tres germanes van ser torturades i empresonades en diferents ocasions i, finalment, el 25 de novembre de 1960 van ser segrestades i colpejades per ordres del dictador Trujillo. L’assassinat de les germanes Mirabal va generar una infinitat de protestes al país i les va convertir en un símbol llatinoamericà en la lluita contra la violència de gènere. 

De manera extraoficial, segons explica l’Organització de les Nacions Unides, els orígens d’aquest dia es remunten a 1981, quan militants i activistes en favor dels drets de la dona protestaven contra la violència de gènere per honrar les germanes Mirabal.

No obstant, no va ser fins a l’any 2000 que l’ONU va oficialitzar el 25 de novembre com el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona. 

Activitats convocades

Aquest any, a conseqüència de la pandèmia que estem patint, les manifestacions i activitats que s’organitzen anualment han sigut modificades i adaptades a les mesures establertes pel coronavirus.

Notícies relacionades

A Barcelona, per exemple, diumenge passat a les 12 del migdia van organitzar una cadena feminista i han convocat una cassolada per al dimecres 25 a les 8 del vespre.

La plataforma Feministas.org  –la Federació Estatal d’Organitzacions Feministes– ha publicat a la seva pàgina web una llista amb les diferents activitats organitzades en cada ciutat del país.