Assaig clínic

Rússia assegura que Sputnik V té una eficàcia de més del 95% i costarà menys de 10 dòlars per dosi

Els responsables de la investigació emeten una segona estimació de l'eficàcia de la seva vacuna

El Fons d'Inversions rus calcula que podria vendre's a l'estranger per 20 dòlars per persona

vacunaok

vacunaok

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

La vacuna russa Sputnik V tindria un 91,4% d’eficàcia després de 28 dies des de la primera injecció i més d’un 95% d’eficàcia després de 42 dies des de la primera dosi, segons afirmen els científics de l’Institut Gamaleya de Moscou i el Fons Rus d’Inversió Directa (RDIF) en una nota de premsa emesa aquest dimarts. Aquestes són les xifres que es desprenen de l’anàlisi preliminar de la tercera fase dels assajos clínics, on s’està testant el compost en 40.000 voluntaris. Però, compte. Els números russos, a diferència dels que han presentat en les últimes setmanes altres companyies, es basen en l’estudi de 39 casos de Covid-19 detectats entre un primer grup de 19.000 pacients.

El 95% d’eficàcia de la vacuna de Pfizer i BioNTech pren com a referència 170 casos de Covid-19 detectats entre els 43.000 voluntaris a l’estudi. El 94,5% d’eficàcia de la vacuna de Moderna es basa en 95 casos detectats entre 30.000 pacients. I el 70% d’eficàcia mitjana de la vacuna d’AstraZeneca i Oxford s’ha calculat sobre els 131 casos detectats entre les 24.000 persones que participen en l’estudi. Tots els assajos clínics, inclòs el rus, continuen en marxa. I tots els equips responsables d’aquests projectes s’han compromès a proporcionar més dades a mesura que es vagin obtenint.

Segons la informació proporcionada pels investigadors de l’Institut Gamaleya, només 8 entre els 14.095 voluntaris que havien rebut la vacuna van emmalaltir de Covid-19. Els altres 31 casos es van detectar entre els 4.699 pacients que havien rebut un placebo. Els experts preveuen proporcionar una nova estimació actualitzada quan el nombre d’infeccions detectades arribi als 78 en total.

Els resultats finals de l’assaig encara no estan disponibles. Els desenvolupadors afirmen que enviaran les dades a «una de les principals revistes mèdiques internacionals» perquè siguin revisades per experts independents i publicades en obert. El compost es va patentar a principis de setembre com «la primera vacuna del món contra la Covid-19», malgrat que en aquell temps encara no comptava amb l’aval ni dels assajos clínics ni dels organismes reguladors

10 euros per dosi

La publicació dels resultats científics de la vacuna russa ha vingut acompanyada d’una nota de premsa addicional en què es donava a conèixer el seu cost. El Fons Rus d’Inversió Directa (RDIF) anuncia que la vacuna Sputnik V es comercialitzarà a l’estranger per menys de 10 dòlars per dosi, de manera que el cost total de la vacunació ascendiria a menys de 20 dòlars per persona. «Serà dues o més vegades més barata que les vacunes estrangeres basades en tecnologia d’ARN», afegeix el comunicat amb referència al preu estimat de vacunes com la de Pfizer o Moderna (que es comercialitzarien per uns 15 i 21 euros, respectivament).

Notícies relacionades

Els seus promotors afirmen que un altre dels suposats avantatges estratègics d’aquesta vacuna és que, en comparació amb els seus símils, podria conservar-se a entre 2 i 8 graus centígrads en forma liofilitzada (en sec). És a dir, a temperatura de nevera. La injecció de Pfizer, en canvi, s’hauria de mantenir en cadena d’ultrafred a uns 70 graus sota zero, i la de Moderna, a uns 20 graus sota zero. «Aquestes condicions permeten la distribució de la vacuna [Sputnik V] als mercats internacionals, així com l’expansió del seu ús en regions de difícil accés, incloses àrees amb climes tropicals», esgrimeix el comunicat de premsa.

La Sputnik V es repartirà de manera gratuïta entre els ciutadans russos. S’estima que al llarg del 2021 es produiran prou dosis per immunitzar 500 milions de persones per any. Les primeres entregues a l’estranger, segons afirma el RDIF, es realitzaran entre el gener i el març del 2021. Sempre en funció dels acords tancats fins ara. Ni la Comunitat Europea ni Espanya consten entre els compradors d’aquest compost.