el camí de la immunitat

Gairebé un milió de xinesos ja han rebut una vacuna experimental

Militars voluntaris i personal d'hospitals i duanes han sigut els primers en rebre les dosis

zentauroepp52868823 soc chen wei200820165949

zentauroepp52868823 soc chen wei200820165949

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Gairebé un milió de xinesos ja han rebut una vacuna experimental contra el coronavirus sense que s’hagin registrat reaccions adverses ni contagis. Ho ha revelat el seu fabricant, Sinopharm, amb l’acostumada falta de proves o de contrastació aliena que acompanya les bones noves sobre vacunes en les últimes setmanes. L’anunci xinès no exigeix un acte de fe més gran que els percentatges d’eficàcia superiors al 95% que han clamat les nord-americanes Pfizer i Moderna. 

La vacunació a la Xina ja va començar al juny amb militars voluntaris, un mes després es va estendre als gremis més exposats, com el personal d’hospitals i duanes. Funcionaris, estudiants i treballadors que han de viatjar a l’estranger han sigut els últims en rebre-la. El full de ruta també preveu els mercats d’aliments i sectors de serveis i transport per crear un cinturó d’immunitat abans de les vacunacions massives, que havien de començar al novembre o desembre

«No hem rebut cap notícia de reaccions severes i només alguns han mostrat símptomes molt lleus», ha afirmat Liu Jingzhen, president de la firma, en una entrevista publicada a les xarxes socials. Liu no ha concretat el número exacte de vacunats, però ha assegurat que els particulars han viatjat a 150 països del món «sense que s’hagi comptat un sol contagi després de la inoculació». 

Dues vacunes molt avançades

La farmacèutica estatal compta amb dues vacunes entre les cinc candidates xineses que ja estan en la tercera i última fase de prova. Tres han rebut llum verda per al seu ús d’emergència en paral·lel als estudis que es fan a l’estranger perquè la pandèmia ja ha sigut virtualment erradicada de la Xina. Els Emirats Àrabs Units van aprovar les proves al setembre i els van seguir Bahrain, Egipte, Jordània, el Perú i l’Argentina.  

La Xina va ser el primer país en patir el coronavirus i en deslliurar-se’n. També sembla que lidera la carrera global per la vacuna o, almenys, que integra el grup al capdavant. Les vacunacions per al públic en general ja van començar el mes passat a Jiaxing i Yiwu, dues ciutats de la província costanera de Zhejiang, amb un injectable de la farmacèutica pequinesa Sinovac Biotech. Es va prioritzar els estudiants que planejaven viatjar a l’estranger, a qui se’ls va exigir una còpia del bitllet d’avió i de la matrícula universitària. 

La ferocitat de les segones i terceres onades de la pandèmia al món ha alleugerit els tràmits. El procés d’aprovació d’una vacuna, que requeria diversos anys, ara es fa en mesos. La urgència ha aixecat les comprensibles inquietuds sobre la seva seguretat i companyies occidentals tan acreditades com Johnson & Johnson o AstraZeneca han interromput temporalment les seves proves per les malalties inexplicables d’alguns injectats. Aquests debats no s’escolten a la Xina, on sobren voluntaris entusiastes per provar qualsevol de les vacunes nacionals.  

Una victòria per al país

Notícies relacionades

Aquestes presses per vacunar la població d’un país que va encadenar tres mesos sense contagis locals i va celebrar les últimes vacances amb les habituals aglomeracions es justifiquen per la necessitat de blindar els que viatgen a l’exterior i protegir-se dels casos importats. Zheng Zhongwei, director de la Comissió Nacional de Salut, va citar l’«enorme pressió» que encara pateix la Xina pels contagis arribats de l’estranger que ni tan sols un estricte protocol amb tres proves PCR i dues setmanes d’estricte confinament en un hotel han eliminat del tot. Els paràmetres per a l’ús d’emergència de les vacunes, va afegir Zheng, es van aprovar després d’una rigorosa deliberació amb experts d’ètica i amb la supervisió de l’Organització Mundial de la Salut. 

La victòria en la carrera per la vacuna no és un tema menor a la Xina. Consagraria el seu sector farmacèutic, anys enrere col·leccionista compulsiu d’escàndols de corrupció, i ajudaria a netejar la reputació nacional després dels pecats de la gestió de la pandèmia durant les primeres setmanes. Aquesta setmana el president, Xi Jinping, va repetir en una cimera internacional que la vacuna xinesa «serà un regal per al món» i s’ha compromès a enviar-les urgentment als països en vies de desenvolupament.