universitat pionera

La UPC reafirma la seva aposta per la intel·ligència artificial amb un nou grau

Els estudis seran de 240 crèdits distribuïts en 4 cursos i s'oferiran 50 places cada any amb matèries, sobretot optatives, en anglès

zentauroepp51796381 campus upc201119132008

zentauroepp51796381 campus upc201119132008

3
Es llegeix en minuts
Efe

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) posarà en marxa el curs 2021-22 vinent el primer grau universitari en intel·ligència artificial (IA) de Catalunya i es convertirà en la primera universitat espanyola que oferirà grau, màster i doctorat en aquesta nova especialitat científica.

El nou grau en intel·ligència artificial s’ha presentat aquest dijous, en un acte presidit pel conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, i el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya(UPC), Francesc Torres.

El grau es desenvoluparà a la Facultat d’Informàtica de la UPC, el degà de la qual, Josep Fernández Ruzafa, ha explicat que els estudis seran de 240 crèdits distribuïts en 4 cursos i s’oferiran 50 places en cada curs.

El degà ha detallat que «hi haurà matèries, sobretot optatives, en anglès», i que d’altres es faran amb el sistema en línia de «‘blended learning’, que combina activitats virtuals síncrones i asíncrones».

La nova titulació inclou un ampli ventall d’àrees de l’IA com a representació dels coneixements, raonament automàtic, aprenentatge automàtic, processament del llenguatge natural (textos i veu), robòtica cognitiva o visió artificial.

Per això, el degà ha afirmat que «la titulació complementa l’oferta actual d’estudis de la Facultat d’Informàtica», on ja s’imparteixen altres graus en Enginyeria Informàtica, Ciència i Enginyeria de Dades i Bioinformàtica, que «malgrat ser matèries molt pròximes, mantenen les seves especificitats».

Per la seva banda, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública ha afirmat que l’IA «ha vingut per quedar-se, també en el seu recorregut formatiu», i ha destacat «la importància de fomentar les tecnologies digitals avançades per evolucionar com a país».

El conseller ha detallat que l’aportació de la Generalitat per a la creació i posada en marxa dels nous estudis de grau en IA és de 600.000 euros, a raó de 200.000 euros anuals del 2021 al 2023.

El primer grau oficial en IA de Catalunya neix en el marc de l’estratègia digital Catalonia.AI, que la Generalitat està impulsant per millorar l’oferta universitària vinculada a la intel·ligència artificial i donar resposta a la demanda cada vegada més creixent de professionals qualificats en aquest àmbit.

«El talent ha de ser la base de la nova economia i de la nova societat», ha remarcat el conseller, per a qui la «millor aportació» que pot fer un govern és «crear ecosistemes que facilitin ocupació i creixement».

En aquest sentit, Jordi Puigneró ha remarcat que, directament o indirectament, formen part de l’ecosistema català d’IA unes 180 empreses, que facturen al voltant de 1.350 milions d’euros i ocupen 8.000 treballadors.

Segons Jordi Puigneró, Catalunya «no pot deixar de fer el procés d’abordar el futur digital, de la mateixa manera que no va deixar de fer la revolució industrial en el seu moment».

Finalment, el rector de la UPC, Francesc Torres, ha remarcat que el nou grau «també posa en relleu allò que la intel·ligència humana ens ha permès fer» i ha destacat que el mercat laboral «demanarà més especialització en IA», a més dels beneficis que representarà la transformació digital de la societat.

«Estem orgullosos de ser una universitat pionera, amb capacitat per oferir estudis referents en l’àmbit nacional i internacional», ha dit Francesc Torres.

El rector ha assenyalat així mateix que el nou grau «neix en el marc del 50è aniversari de la UPC», que en el seu recorregut com a universitat pública «ha demostrat la seva voluntat de servei a la societat».

Notícies relacionades

En aquesta línia, l’aposta per la nova titulació «amplia favorablement els nostres límits», alhora que «ens posiciona en l’avantguarda docent del nostre país» i ens «permet acostar-nos més a la resolució de reptes que ara té la societat», ha afegit.

El nou grau se suma al programa de doctorat i màster específics en intel·ligència artificial que ofereix la UPC des del 1985 i 2005 respectivament.