MILLORAR EL PRONÒSTIC

Bellvitge estudiarà l'ús de la intel·ligència artificial en el tractament de la Covid-19 en ucis

El centre començarà la investigació el pròxim mes, dins del projecte europeu ENVISION

La iniciativa compta amb 4,9 milions d'euros de finançament de la Unió Europea

Bellvitge estudiarà l'ús de la intel·ligència artificial en el tractament de la Covid-19 en ucis
Es llegeix en minuts
ACN

El Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) de l’Hospitalet de Llobregat, a través de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), estudiarà l’aplicació de la intel·ligència artificial en el tractament de la Covid-19 a les ucis . Ho farà dins del projecte europeu ENVISION, on participen 19 centres d’investigació de 13 països –Bellvitge és l’únic hospital d’Espanya–.

Els investigadors partiran d’una aplicació ja existent de monitoratge de dades en temps real per convertir-la en un complex sistema intel·ligent de recolzament al seguiment i el tractament dels pacients. El projecte compta amb 4,9 milions d’euros de finançament de la Unió Europea i es posarà en marxa el pròxim 1 de desembre, amb previsió d’allargar-se fins al 31 de juliol del 2022.

Per aconseguir el nou sistema intel·ligent a les ucis, l’aplicació que s’utilitza ara integrarà les dades dels instruments de monitoratge assistencial, els canvis fisiològics, els esdeveniments mèdics crucials i els medicaments administrats durant les cures intensives. Tot, ho sotmetrà a un sistema d’anàlisi de dades dirigida per intel·ligència artificial amb eines de modelatge predictiu i una funcionalitat d’alerta intel·ligent.

Aquest instrument es validarà a les ucis dels 12 centres clínics que participen en el projecte. Si es verifica la seva utilitat amb uns bons resultats clínics, els investigadors destaquen que es podrà disposar de models predictius que es podran utilitzar també per a altres malalts d’uci o, fins i tot, per a pacients de menor gravetat.

Millor pronòstic

Des de Bellvitge remarquen la importància de disposar de models predictius per afrontar malalties com la Covid-19, marcades per condicions de salut canviants. «Esperem que, amb aquest recolzament tecnològic, els professionals assistencials de les ucis podran prendre decisions més precises, ràpides i informades en benefici d’un millor pronòstic dels pacients», afirma el Dr. Rafael Máñez, un dels líders de l’estudi i cap del Servei de Medicina Intensiva i investigador de l’IDIBELL.

«Fins ara no hi ha hagut cap medicament miraculós, ni noves tecnologies, ni grans avenços en les estratègies de tractament de la Covid-19. Les millores que estem veient són conseqüència que els professionals de la salut estan millorant el tractament de recolzament els malalts amb Covid-19, sobretot en la mesura que les ucis no estan tan desbordades», afegeix. En aquest sentit, assegura que la combinació de la intel·ligència artificial amb el criteri del metge pot ser clau a l’hora de decidir el tractament de cada malalt de la forma més ràpida possible.

Notícies relacionades

Des de Bellvitge recorden que aproximadament el 10% dels afectats de Covid-19 que ingressen a l’hospital es tracten a l’uci, i ressalten que la majoria tenen més de 65 anys i presenten comorbiditats. Per aquesta raó, insisteixen que les intervencions en les unitats de malalts crítics són un dels fronts importants per reduir l’impacte de la pandèmia en la salut global de la població.

Més notícies de l’Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA