a instàncies de Sanitat

Un jutge decreta l'aïllament forçós d'una dona amb Covid a Galícia

La dona, de 75 anys, contacte estret d'una d'infectada, va abandonar casa seva i no atenia el fix

La sala apunta que, a falta de vacuna, la quarantena és una mesura eficaç per evitar contagis

natalia car 1200

natalia car 1200

2
Es llegeix en minuts
Elena Villanueva

Aïllada a casa seva per ordre judicial. El Jutjat Contenciós Administratiu núm. 1 de Vigo acaba d’emetre una interlocutòria sense precedents en la qual per primera vegada aquesta sala ratifica l’«aïllament forçós» d’una septuagenària al seu domicili per evitar el risc de contagi a altres persones i malgrat que «no consti» una voluntat «deliberadament rebel» per la dona en el compliment de la mesura del confinament.

La mesura va ser instada per Sanitat, ja que la dona, després d’haver estat en contacte estret amb la seva filla que sí que va donar positiu de Covid, no va esperar a rebre els resultat de la PCR que se li va realitzar i va abandonar el seu domicili –acudint fins i tot a un centre de salut per vacunar-se de la grip– en lloc d’estar confinada els deu dies de quarantena. A més, al·leguen des de Sanitat, es va procedir a trucar a la dona al seu domicili per assegurar-se de la seva estada domiciliària «sense obtenir resposta». Així, la Direcció General de Salut Pública va acordar el 6 de novembre l’aïllament obligatori, mesura que acaba de ser ratificada judicialment d’urgència pel magistrat de Vigo.

Notícies relacionades

Actualment, les restriccions i ordres vigents no contemplen una mesura de confinament domiciliari, per això guanya interès comprovar si la limitació d’un dret fonamental és proporcional o no. Per a la sala del Jutjat Contenciós número 1, en aquest cas «no ofereix cap dificultat advertir l’existència d’un risc important de transmissió comunitària i un risc per a la salut pública». I és que tal com es recull en el protocol de la Conselleria de Sanitat, la falta de compliment voluntari de l’aïllament o quarantena suposa un «risc per a la salut de terceres persones», alhora que dificulta «el control de la propagació» de la malaltia. Les multes que es contemplen oscil·len entre els 3.000 i 120.000 euros, així com l’auxili d’efectius policials per al compliment de la mesura.

Però aquestes circumstàncies també obliguen a la imposició d’una sèrie de mesures de vigilància i protecció per a la dona, de 75 anys, diabètica i amb patologies diverses. D’una banda, el jutjat dicta que l’autoritat sanitària ha de vetllar que les diferents malalties que pateix aquesta veïna «són «adequadament tractades» durant l’aïllament. A més, ordena l’avaluació clínica de la pacient, és a dir, que se li realitzi una PCR o test per comprovar que continua afectada per la Covid-19 cada quatre dies. També lliura el magistrat un ofici a l’Ajuntament de Vigo, concretament a la Regidoria de Política Social, perquè «avaluï i implementi la xarxa de recolzament assistencial adequada» durant el temps que es prolongui l’aïllament.