FRENAR LA PANDÈMIA DE COVID

Pfizer assegura ara, després de realitzar noves proves, que la vacuna és efectiva al 95%

L'anàlisi final es produeix amb prou feines una setmana després que els resultats inicials de l'assaig mostressin que la vacuna tenia una eficàcia superior al 90%

vacunas-pfizer

vacunas-pfizer

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La farmacèutica Pfizer ha assegurat aquest dimecres que els resultats finals de l’última etapa de l’assaig de la seva vacuna contra la Covid-19 mostren que té una efectivitat del 95%, i ha afegit que disposa dels dos mesos requerits de dades de seguretat per sol·licitar l’autorització d’emergència d’ús als EUA d’aqui uns dies.

El fabricant de medicaments ha assegurat que l’eficàcia de la vacuna desenvolupada amb el seu soci alemany BioNTech ha sigut constant en totes les dades demogràfiques d’edat i ètnia, i que no ha tingut efectes secundaris importants, un senyal que la immunització podria fer-se servir àmpliament a tot el món. L’eficàcia en adults de més de 65 anys, que corren un risc particular pel virus, és superior al 94%.

L’anàlisi final es produeix tot just una setmana després que els resultats inicials de l’assaig mostressin que la vacuna tenia una eficàcia superior al 90%. La farmacèutica Moderna va publicar dilluns dades preliminars per a la seva vacuna que mostren una efectivitat similar. Les dades de les dues vacunes són millors de l’esperat i totes dues han sigut desenvolupades amb una nova tecnologia coneguda com ARN missatger (ARNm). 

Vacunació als EUA

Notícies relacionades

No obstant, si bé alguns grups, com els treballadors de la salut, tindran prioritat als Estats Units per a les vacunes aquest any, passaran mesos abans que comencin els desplegaments a gran escala. Pfizer ha assegurat dimecres que hi va haver 170 casos de la malaltia en el seu assaig de més de 43.000 voluntaris, 162 dels quals es van observar al grup de placebo i 8 en el grup de vacuna. Deu persones van desenvolupar Covid-19 greu, una de les quals va rebre la vacuna.

També han explicat que la vacuna va ser ben tolerada i que els efectes secundaris van ser majoritàriament de lleus a moderats i van desaparèixer ràpidament. L’únic esdeveniment advers greu que va afectar més del 2% dels vacunats va ser la fatiga, que va afectar el 3,7% dels receptors després de la segona dosi.