Metges i infermeres s'oposen a la realització de tests d'antígens a les farmàcies

La Comunitat de Madrid encapçala la demanda i Catalunya està preparant el protocol necessari

Sanitat estudia si permetre-ho només a les apotecaries que tinguin departament d'anàlisi clínica

53178267 59

53178267 59 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Tot i que els centres de salut no donen proveïment i els metges de família fa setmanes que demanen que es busqui una solució que els permeti concentrar-se en l’assistència i fer menys tasques burocràtiques o de rastreig de casos de Covid, la solució no passa, segons els mateixos facultatius i les infermeres, perquè les farmàcies realitzin els tests de detecció del virus.

És el que reclama insistentment la Comunitat de Madrid, que considera que la qüestionada contenció de la pandèmia a la regió es basa, entre altres mesures, a l’ús de test d’antígens, que ofereixen un resultat en 15 minuts. L’Executiu d’Isabel Díaz Ayuso vol amplificar el seu ús a través de la nombrosa xarxa de farmàcies, que consta de 22.000 establiments, amb l’objectiu últim de realitzar test a tots els madrilenys, perquè es puguin reunir amb els seus familiars, el Nadal vinent. Ayuso ha demanat fins i tot autorització a la UE.  

També Catalunya vol fer més tests ràpids i per això està treballant amb el sector en el protocol necessari perquè les proves es puguin interpretar «amb totes les garanties» i amb unes normes «mínimes de seguretat», segons va explicar aquest dilluns la consellera Alba Vergés.

Tot i això, primer és precís comptar amb l’autorització  del Govern, a través l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que està estudiant amb deteniment la demanda perquè la decisió no és senzilla. De fet, el director del centre d’alertes i emergències, Fernando Simón, va explicar aquell mateix dia que es donen «molts» problemes competencials i de seguretat per a les persones que acudeixen a les farmàcies i els seus empleats.

La tècnica i la coordinació

És el que fa dies que adverteixen l’Organització Mèdica Col·legial (OMC) i el Consell General d’Infermeria, entre altres col·lectius de sanitaris. L’OMC «desaconsella» la realització de tests a les farmàcies perquè «requereixen una indicació clínica» i de la pràctica de la tècnica correcta per part del «personal sanitari competent i entrenat». A més, ha de garantir-se una «coordinació estreta amb els serveis de salut pública», perquè es donin les instruccions precises tant als positius com als negatius.

«Pot donar-se la circumstància –avisa la vicepresidenta del Consell de Col·legis de Metges, Manuela García– que persones altament infectants coincideixin a la cua amb les persones que adquiriran medicaments, per la qual cosa no és el lloc idoni». Segons la seva opinió, si és necessari fer cribratges massius i no es poden fer als centres de salut, seria preferible la instal·lació de carpes dotades amb el personal sanitari necessari.

Els riscos i la inversió

Al seu torn, el vicesecretari del Consell General d’Infermeria, José Luis Cobos, remarca que els farmacèutics no tenen «competències en l’àrea assistencial» i la realització de test d’antígens «no és com una glucèmia», comporten «riscos» tant per al pacient com per a la resta d’usuaris de l’espai. Segons el seu parer, convindria més que els diners que les administracions pagaran a les farmàcies es destinessin a reforçar l’atenció primària.

Notícies relacionades

El president de l’Escola d’Infermeria, Florentino Pérez Raya, ha explicat aquest dimarts que ha rebut una carta de Salvador Illa en la qual el ministre es mostra disposat a donar l’autorització en aquelles farmàcies amb departament d’anàlisi clínica, que en són molt poques. Tot i això, la solució tampoc convenç els representants de les infermeres, que avisen que recorreran davant la UE si accedeix a la pretensió de Madrid i Catalunya.

En el costat contrari, el Consell de Col·legis de Farmacèutics assenyala que el marc legal ventegi recolza les seves competències en la vigilància de la salut pública, per això durant anys s’han realitzat col·laboracions amb les administracions sanitàries en programes de detecció precoç del VIH i el càncer de còlon. «Només es necessita de voluntat política» davant una situació «excepcional», avisen en un comunicat en el qual mostren la seva disposició a realitzar els tests dins dels «protocols definits per les autoritats» i protegint al màxim els ciutadans.