NOVA POLÈMICA

Les infermeres carreguen contra Fernando Simón per uns comentaris sexistes

El Consell General de la professió amenaça de demanar la reprovació del responsable de la lluita contra la pandèmia

El director del Centre de Coordinació d'Alerta i Emergències Sanitàries va fer bromes sexuals sobre les sanitàries

GRAF5536. MADRID, 27/07/2020.- El director del Centro de Alertas y Emergencias Sanitarias, Fernando Simón, asiste a una rueda de prensa para analizar la evolución de la pandemia, que ha llevado a las comunidades a tomar medidas para controlar la expansión del virus, y las decisiones de países europeos, como Reino Unido, de imponer cuarentena a los turistas que lleguen de España, este lunes en Madrid. EFE/Kiko Huesca

GRAF5536. MADRID, 27/07/2020.- El director del Centro de Alertas y Emergencias Sanitarias, Fernando Simón, asiste a una rueda de prensa para analizar la evolución de la pandemia, que ha llevado a las comunidades a tomar medidas para controlar la expansión del virus, y las decisiones de países europeos, como Reino Unido, de imponer cuarentena a los turistas que lleguen de España, este lunes en Madrid. EFE/Kiko Huesca / Kiko Huesca (EFE)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consell General d’Infermeria va denunciar aquest diumenge «comentaris sexistes i denigrants» del director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, contra les infermeres en una entrevista ‘online’ i li reclamen unes disculpes «de manera immediata» o recolliran firmes per demanar la seva reprovació parlamentària i que el Govern el cessi del càrrec. 

També el grup parlamentari Popular al Congrés dels Diputats ha registrat aquest dilluns un escrit de queixa a l’Observatori de la Imatge de les Dones, que depèn del Ministeri d’Igualtat, en el qual denuncia els comentaris «sexistes i vexatoris» abocats per Simón contra el col·lectiu d’infermeres.

En aquest escrit, impulsat per la portaveu dels populars, Cuca Gamarra, i la portaveu adjunta de la direcció del grup i responsable d’Igualtat, Marga Prohens, es remarca que, segons consta en els principis d’aquest Observatori, es considerarà que un contingut és «sexista o discriminatori», entre altres causes, «en cas de ridiculitzar, infravalorar o presentar de manera vexatòria les dones en qualsevol classe d’activitat professional».

Els comentaris «sexistes i vexatoris» de Simón contra les infermeres, denunciats pel grup Popular, es van produir en una entrevista ‘online’ recollida en el canal de Youtube dels germans Pou. En aquesta entrevista, li preguntaven si li agradaven «les malalties infeccioses o les infermeres infeccioses». «Fernando, hi ha hagut una cosa que no ens ha quedat gaire clara quan has començat amb aquesta pregunta. No ens ha quedat gaire clar si t’agradaven les malalties infeccioses o les infermeres infeccioses», li preguntaven, i Simón, segons recorda el PP, responia que no «els preguntaven si eren infeccioses o no, això es veia uns dies després».

Rebuig de la «cosificació»

«Fa dècades que les professionals de la infermeria lluiten contra estereotips masclistes i sexistes que les denigren, no només professionalment, sinó com a dones. No en va, el 27 de desembre del 2017, l’Institut de la Dona i per a la Igualtat d’Oportunitats va publicar un comunicat en què rebutjava categòricament qualsevol cosificació de les professionals de la sanitat en mitjans audiovisuals», assenyalen els populars en l’escrit.

En relació amb els comentaris de Simón, el Consell General d’Infermeria va denunciar aquest diumenge en un comunicat que aquest tipus de comentaris, acudits i facècies són un «atemptat contra la dignitat de la dona i contra la dignitat d’una professió sanitària imprescindible», mentre li reclamaven «disculpes immediates» i mostraven la seva disposició a posar en marxa una campanya per demanar al Parlament la reprovació pública de Simón i demanar al Govern el seu cessament immediat.

Drets fonamentals de la dona

Així, ha reclamat que «Espanya es mereix que el portaveu de l’estratègia contra l’actual pandèmia sigui un expert amb mentalitat d’acord amb els temps que vivim, on no es fa broma amb els drets fonamentals de la dona». A més, ha informat que està disposada a engegar «una campanya internacional amb l’ajuda del Consell Internacional d’Infermeres (CIE) i l’OMS per denunciar a tot el món» el que consideren «una vexació a la dona i a la professió d’infermera».

L’organització creu que els comentaris de Simón «són un atemptat contra la dignitat de la dona i contra la dignitat d’una professió sanitària imprescindible per al nostre sistema sanitari». Recorda el col·lectiu que les infermeres «estan sent fonamentals» contra la pandèmia de la qual Simón, segons ha denunciat el Consell d’Infermeria», es burla i menysprea».

Fernández ha recordat que fa «dècades» que les infermeres lluiten per desfer-se de «totes les imatges i estereotips masclistes i retrògrades

«La societat ha començat a comprendre que aquest tipus de tòpics sexistes són feridors, però també perillosos, perquè som una professió sanitària que viu dedicada en cos i ànima al pacient», ha remarcat el comunicat, que també incideix que les infermeres són les que més percentatge d’agressions pateixen per la «proximitat i accessibilitat contínua» al pacient.

Robles insta a disculpar-se

Notícies relacionades

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha assegurat que les declaracions de Simón sobre el col·lectiu d’infermeria «no van ser afortunades» i que, enaltint la seva tasca durant aquesta pandèmia, creu que els càrrecs públics han de demanar disculpes quan s’equivoquen.

«Aquestes declaracions no han sigut afortunades, igual que li puc admetre que no va ser afortunat que anéssim a un acte públic tot i que fos el reconeixement a la tasca de les Forces Armades, i, per tant, a part de valorar la feina que està realitzant Fernando Simón, quan els responsables polítics ens equivoquem, hem de demanar disculpes», ha recalcat en declaracions TVE.