31 maig 2020

Anar al contingut

Les infermeres diuen prou a les imatges sexistes

El col·lectiu emprèn un combat contra els estereotips que degraden la professió

El Govern reacciona i promet millores per evitar "menyspreus" als sanitaris

Patricia Martín

Les infermeres diuen prou a les imatges sexistes

JOAN PUIG

Si poseu en un cercador d’internet la paraula infermera, us sortiran centenars d’imatges de professionals de la salut exercint, al costat de moltes altres fotos que mostren dones vestides amb uniformes molt curts i en actitud sexi, associades a l’estereotip que arrossega el col·lectiu des de temps immemorials. No n’és l’únic exemple. Els anuncis publicitaris, els mitjans de comunicació, el cinema i la moda també contribueixen a reproduir una imatge distorsionada de la infermeria. Sense anar més lluny, en l’última edició de Telepasión, TVE va vestir els sanitaris homes de cap a peus mentre que elles portaven una minibata que en deixava veure completament les cames.

Com a resposta a aquesta situació, el col·lectiu ha dit  prou i ha llançat una ofensiva destinada a provar d’erradicar, per sempre, les imatges sexistes i irreals que hi ha entorn de la infermeria. Sota el lema ‘Trenca amb els estereotips’, el sindicat majoritari Satse ha engegat una campanya d’informació i sensibilització que engloba diverses iniciatives. D’una banda, la difusió d’un manual que reflecteix les competències i la feina dels infermers i infermeres, que es completa amb la distribució de cartells i de materials a les xarxes socials. Així mateix, s’ha realitzat una enquesta entre els professionals que indica que nou de cada deu no està d’acord amb la imatge que es trasllada d’ells, i el 61% assegura que coneix algun company o companya víctima de comentaris ofensius vinculats als estereotips. Aquest sondeig es completarà amb els testimonis obtinguts a través de la “línia oberta”.  

Finalment, s’ha posat en marxa una recollida de firmes per sol·licitar la constitució d’un observatori de la dona en l’àmbit sanitari que faci un seguiment detallat dels casos en què es difonguin imatges sexistes i s’estableixi un pla d’actuació perquè no es repeteixi.

Bolígraf comercialitzat per les botigues Ale-Hop

El despertar feminista

Com a resposta a les pressions del col·lectiu i el despertar feminista que viu la societat espanyola, com van posar de manifest el 8-M i les protestes contra la sentència de ‘La manada’, el Govern i alguns partits han reaccionat. Així, la ministra de Sanitat, Dolors Monserrat, ha promès que en la reforma del reglament de l’observatori de la dona, que estarà a punt d’aquí a uns tres mesos, es vetllarà especialment perquè les infermeres no siguin “menyspreades” i també, en conjunt, es protegiran totes les professions mèdiques. En la mateixa línia, el PSOE ha demanat –a través d’una proposició no de llei– l’elaboració d’un pla d’igualtat en la professió sanitària que inclogui l’observatori i un informe biennal amb estudis d’avaluació i recomanacions per evitar que continuï la difusió d’imatges distorsionades i els casos d’assetjament sexual i laboral, entre altres objectius.

Pel que fa a la diferència de matisos, la portaveu del sindicat Satse, Mar Rocha, precisa que els és igual com es materialitzin les seves pretensions, sempre que sigui l’Administració la que “lideri” les accions destinades a posar fi a la difusió d’estereotips, ja sigui amb la imposició de sancions o amb la posada en marxa de programes formatius. “Estarem satisfets quan les nostres demandes es vegin complertes, no abans”, avisa.

Rocha reconeix que la preocupació del sindicat i les accions en contra de la visió distorsionada de la seva feina ve de lluny. Si bé, fins ara cap Govern no els havia fet cas. “Fins que el recolzament social no pressiona, és més complicat”, reflexiona, mentre es mostra esperançada que precisament la “pressió” de la gent i del sindicat faci ara que les seves reivindicacions “tirin endavant”.    

Des d’un bolígraf fins a la campanya de Sanitat

Són molts els exemples d’imatges en què les infermeres i infermers veuen degradada la seva dignitat, i al contrari del que podria semblar, van en augment, segons adverteix Satse. En els últims mesos, el sindicat de professionals de la salut s’ha dirigit a TVE per traslladar-li la seva profunda “indignació” per l’emissió d’una imatge “inadequada” del col·lectiu en l’emissió de l’especial per a la Nit de Nadal Telepasión. En l’espai televisiu es mostrava les sanitàries en una actitud sexi i amb una minibata. TVE va demanar disculpes per les crítiques del sector.

A més, Satse va demanar la retirada d’un bolígraf comercialitzat per les botigues Ale-Hop, en què es mostrava una infermera amb un vestit ajustat, faldilla curta i escot pronunciat, i d’una disfressa sexista comercialitzada per Alcampo. La batalla contra les disfresses que volen projectar el clixé d’una professional sanitària sexi, amb l’objectiu de satisfer determinades fantasies, és un clàssic del sindicat majoritari.

I és que fins el Consell General d’Infermeria, organització col·legial de la professió, s’ha vist obligat a mobilitzar-se contra una campanya dissenyada pel Ministeri de Sanitat, amb l’objectiu d’augmentar les taxes de vacunació. En aquesta, la professió sanitària es reflectia com un estament subordinat al metge, en una imatge “anacrònica, masclista i sexista”, segons es va denunciar.