LA SEGONA ONADA DE LA PANDÈMIA

Astúries tanca tota activitat no essencial i demana el confinament domiciliari

El Govern autonòmic ordena el tancament de l'hostaleria i amplia dues hores el toc de queda

«El que més ens preocupa és un creixement d'hospitalitzacions que no vam veure ni en la primera onada»

20201102 522769 asturiast 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
R. G.

El Govern del Principat d’Astúries  decretarà en les pròximes hores un tancament de tota activitat no essencial que entrarà en vigor dimecres. A més demanarà al Govern de Pedro Sánchez un confinament domiciliari de 15 dies. Una mesura anunciada aquest dilluns per Adrián Barbón i que s’uneix al tancament total de l’hostaleria que ja va avançar ‘La Nueva España’.  A més, el toc de queda començarà a les 22.00 hores i no a les 00.00 com fins ara. Amb aquestes mesures es pretén aturar la propagació del coronavirus.

«Hem convocat aquesta reunió aquest dilluns perquè el virus no entén de dies festius. És necessari prendre mesures», ha afirmat durant la seva compareixença d’aquest matí després de la reunió del comitè Covid el president asturià, Adrián Barbón, en què ha posat èmfasi que «estem vivint una situació crítica». «El que més ens preocupa és un creixement d’hospitalitzacions que no vam veure ni en la primera onada. De seguir aquest ritme la pandèmia ens portaria a una situació hospitalària límit», sentencia. «Com menys contacte, menys contagis», no hi ha cap altra màxima.

La sensació al Govern autonòmic és que s’havia d’actuar «al més aviat possible» per evitar el col·lapse als hospitals.

I és que el paradís lliure de Covid que era Astúries a l’estiu ja ha quedat molt enrere i la segona onada de l’epidèmia està fuetejant amb força la regió. Gijón supera la taxa mitjana nacional d’incidència (485 en els últims catorze dies) i l’asturiana (400), i és el consell que en surt més mal parat, al registrar 2.844 positius per Covid des de l’inici d’aquesta segona onada, el 1.490 en els últims 14 dies i 966 durant la passada setmana, segons les estadístiques de l’Observatori de Salut a Astúries. La taxa d’incidència per cent mil habitants al municipi és de 548,2 casos en els 14 últims dies i de 355,4 la setmana passada.

Notícies relacionades

Així, la incidència del consell més poblat d’Astúries en els últims 14 dies és superior a la de Madrid (414), Castella-la Manxa (504), Andalusia (444) i Múrcia (503). S’aproxima a la del País Basc (594), i molt més disparada hi ha la incidència a Catalunya (699), Castella i Lleó (760 ), La Rioja (745), Navarra (1.187) i Aragó (1.029).

Risc extrem

Astúries està en situació de «risc extrem» per la pressió hospitalària. O, dit d’una altra manera, per l’increment dels ingressos als hospitals i a les unitats de cures intensives (uci) de persones infectades pel coronavirus. Segons les autoritats sanitàries, la situació és «crítica» però de moment assumible i «ningú quedarà sense ser atès». La sensació entre el personal sanitari és molt més dura i pessimista. Sense que els hagi donat temps a recuperar-se de la primera onada, temen que en uns dies es dispari de nou la xifra de contagis (les hospitalitzacions sempre es produeixen dies després que es detecti la infecció). «Nosaltres així, i la gent a les terrasses», lamenten. Podem Astúries va reclamar ahir el confinament total «ja».