Igualtat posa la primera pedra del sistema estatal de cures

Els Pressupostos inclouen una partida de 200 milions perquè les famílies puguin contractar cuidadors professionals

undefined53881366 la ministra de igualdad  irene montero  interviene en la com200924193055

undefined53881366 la ministra de igualdad irene montero interviene en la com200924193055 / Eduardo Parra

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Govern aspira a crear un sistema nacional de cures, semblant al sistema de dependència creat fa anys i que encara avui té moltes deficiències. Per fer-ho, el projecte de pressupostos generals de l’Estat per al 2021 inclou una partida «modesta», segons reconeixen fonts del Ministeri d’Igualtat, però que permetrà posar la «primera pedra en el camí» per reconèixer a Espanya «el dret a la cura», que inclou el dret a ser cuidat i el dret a cuidar en condicions dignes.

Els pressupostos per a l’any vinent inclouen una inversió de 200 milions d’euros que es destinarà a ajudar les famílies contractar cuidadors professionals que s’ocupin de nens menors de 14 anys. Encara està per definir, junt amb les comunitats autònomes, com es distribuiran aquests fons, però la intenció del Ministeri d’Igualtat és que aquests llocs de treball siguin públics, amb l’objectiu d’arribar, en un futur més llunyà, a la creació d’un sistema estatal de cures format per 300.000 ocupacions públiques. 

Permisos de paternitat igualitaris

Com que la partida és petita, encara s’ha d’analitzar quines famílies serien les primeres beneficiàries, però a priori les monoparentals parteixen en posició d’avantatge al patir més vulnerabilitat i risc de pobresa. 

Notícies relacionades

Aquesta inversió se suma a una altra de 200 milions d’euros destinada a impulsar l’educació de 0 a 3 anys, més els 300 milions que costarà equiparar el 2021 els permisos de paternitat i maternitat a 16 setmanes. Tot això pensant a millorar la conciliació familiar. 

Així mateix, els comptes per al Ministeri d’Igualtat, que creixen un 157% en el marc dels Pressupostos amb més despesa social de la història, reforcen les despeses en prevenció i reparació de les violències masclistes. Per exemple, el pressupost en aquesta matèria ascendeix a 258 milions d’euros, i supera així els 200 milions compromesos en el pacte d’Estat contra la violència de gènere aprovat a les Corts.