Salvador Illa admet que va ser un error assistir a una festa malgrat l'estat d'alarma

El ministre assenyala que els ciutadans que han mostrat el seu rebuig de la celebració a les xarxes socials «tenen raó»

«Fins i tot els actes en què es compleixen tots els requisits [...], fins i tot aquests actes és millor evitar-los», ha reconegut

illa-acto / periodico

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Sense arribar a demanar perdó de manera explícita i públicament, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha admès aquest dimecres que es va equivocar a l’assistir a la gala d’entrega de premis organitzada per ‘El Español’ i en què va coincidir amb 150 convidats, entre ells diversos ministres, Pablo Casado i Inés Arrimadas. Milers de ciutadans han mostrat a les xarxes socials la seva indignació amb el fet que, en ple estat d’alarma i quan estan restringides les reunions a sis persones, personalitats del món polític, empresarial i esportiu coincidissin en una festa en què, a l’hora de sopar, es van haver de treure la mascareta.

En una intervenció al Congrés i abans de donar compte de l’evolució de la pandèmia, Illa ha volgut aclarir que ell va assistir a l’acte «en representació institucional, l’estona estrictament necessària per acompanyar un dels premiats, les forces armades». I després de l’entrega del guardó, se’n va anar i no es va quedar a sopar. Tot i així, ha reconegut que els ciutadans «no han entès» la celebració de l’esmentat acte i, segons la seva opinió, «tenen raó».  

A tall de ‘mea culpa’, ha assenyalat que fins i tot en els actes que compleixen «tots els requisits», amb referència a la reducció d’aforament i a les distàncies entre assistents i entre taules, «fins i tot aquests actes és millor evitar-los». «El camí és tan sols un, la millor distància és no ser-hi, i tots hem de guiar-nos per aquest camí», ha reconegut.

Altres disculpes

Al seu torn, la portaveu del Govern i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat que tot i que l’acte «comptava amb les mesures de seguretat decretades pel govern de Madrid», els assistents, institucions i partits polítics han «de fer un acte d’autoreflexió».

Mentrestant, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha passat de puntetes per la polèmica, evitant fer declaracions malgrat que Gabriel Rufián ha tret el tema en la sessió de control al Govern: «Mentre la meitat d’aquest hemicicle era al ‘botellon’ de l’Ibex 35 de Pedro Jota [amb referència al fundador d’‘El Español’] passava això: un desnonament a Carabanchel. Quatre criatures amb la seva mare, els mobles... està passant pràcticament a totes les ciutats d’aquest país», li ha etzibat el diputat d’ERC al Congrés.

L’opinió de l’alcalde de Madrid

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha admès que ha de fer «autocrítica» per la seva assistència a l’acte i ha reconegut que els representants públics han «de vetllar per l’exemplaritat» i fer «una reflexió» sobre la seva participació en esdeveniments d’aquest tipus.

«Potser en aquest moment hauríem d’haver reflexionat sobre si, a part de complir la normativa, estàvem transmetent el missatge adequat a la societat i, en aquest sentit, faig autocrítica», ha declarat Martínez-Almeida.