Purdue accepta declarar-se culpable de càrrecs penals pels opioides

El pacte de la farmacèutica nord-americana amb Justícia inclou el pagament, improbable, de 8.300 milions de dòlars

Altres demandants critiquen el pacte, on alguns veuen una maniobra per beneficiar políticament Trump

FILE PHOTO: Bottles of prescription painkiller OxyContin pills, made by Purdue Pharma LP, are seen on a counter at a local pharmacy in Provo, Utah, U.S., April 25, 2017.    REUTERS/George Frey/File Photo - RC16C26EFFB0

FILE PHOTO: Bottles of prescription painkiller OxyContin pills, made by Purdue Pharma LP, are seen on a counter at a local pharmacy in Provo, Utah, U.S., April 25, 2017. REUTERS/George Frey/File Photo - RC16C26EFFB0 / George Frey (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Purdue, la farmacèutica nord-americana propietat de la família Sackler que fabrica OxyContin i que està més assenyalada per haver facilitat i fomentat la devastadora epidèmia d’addicció als opioides que consumeix els Estats Units, ha arribat a un acord amb el Departament de Justícia que podria pavimentar el camí per tancar altres milers de demandes a les quals s’enfronta la companyia. Segons el pacte, Purdue es declararà culpable de tres càrrecs penals federals, incloent-hi el de conspiració per defraudar el país i violació de lleis contra el suborn, i hauria de desemborsar més de 8.300 milions de dòlars.

En concret, Purdue reconeix que va obstaculitzar la feina del govern al dir en fals que tenia un programa efectiu i robustos controls per evitar la desviació d’opioides del terreny mèdic. També admet que va pagar doctors va animar que receptessin més OxyContin. El seu paper es considera fonamental en una epidèmia d’opioides que, segons dades dels Centres de Control i Prevenció de Malalties, ha segat des del 1999 més de 450.000 vides als EUA i ha disparat una tragèdia humana i social d’addiccions amb profund impacte en els costos sanitaris, en les forces d’ordre i en l’ocupació.

Els més de 8.000 milions de l’acord representen una fita històrica però pot acabar sent simbòlic ja que l’empresa, que ja va pagar 600 milions en un altre cas federal en contra seu el 2007, està en un procés legal de reestructuració sota les lleis nord-americanes de fallida i es descarta que acabi pagant aquesta quantitat.

Politització

No és l’únic punt controvertit del pacte. Aquest contempla la transformació de l’empresa en un fons en interès públic, una cosa que rebutgen almenys 25 fiscals generals que participen en les milers de demandes plantejades per estats, comtats, municipis i tribus, així com per famílies individuals contra la companyia.

Notícies relacionades

A més, tot i que el pacte no eximeix la companyia i els seus amos de futures responsabilitats penals i els Sackler pagaran 225 milions de dòlars en multes civils, hi ha qui creu que l’acord s’ha accelerat per donar a Donald Trump la possibilitat de presentar un triomf en la seva guerra contra els opioides abans de les eleccions del 3 de novembre. Això és el que ha dit, per exemple, Maura Healey, la fiscal general de Massachusetts, un dels estats que ha demandat Purdue, que ha promès continuar perseguint els Sackler  (que han abandonat la junta directiva però continuen sent propietaris i que van moure gairebé 11.000 milions de la companyia als seus comptes i fons privats).

Purdue havia exigit resoldre primer els càrrecs federals en contra seu abans de buscar un acord per a les altres milers de demandes, que vol resoldre amb 10.000 milions de dòlars (una tercera part de la qual la pagarien els Sackler).