ESTUDI A VUIT PAÏSOS

Les dones compleixen més les normes contra el coronavirus

Elles estan més conscienciades sobre la gravetat de la Covid-19, segons una enquesta internacional

mujer-coronavirus

mujer-coronavirus

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les actituds i comportaments de les dones poden haver contribuït a reduir la seva vulnerabilitat i mortalitat pel coronavirus. Una enquesta a vuit països recollida per Europa Press ha conclòs que consideren la Covid-19 un problema més seriós que els homes i que és més probable que aprovin i compleixin les mesures sanitàries.

«Els responsables polítics que promouen una nova normalitat han de promoure les mascaretes i altres canvis de comportament. Haurien, per tant, de dissenyar una comunicació diferenciada per sexe si volen augmentar el compliment dels homes», explica Vincenzo Galasso, un dels autors d’aquest nou estudi sobre les diferències de gènere en la reacció al coronavirus.

En el seu treball publicat a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)’, els autors observen diferències substancials de gènere tant en les actituds com en els comportaments a través d’una enquesta en dues onades (el març i l’abril del 2020), amb 21.649 enquestats a Austràlia, Àustria, França, Alemanya, Itàlia, Nova Zelanda, el Regne Unit i els Estats Units, que forma part del projecte internacional ‘Repeat’.

Elles estan més conscienciades

Les dones de tot el món tendeixen més que els homes a considerar la Covid-19 com un problema de salut molt greu (59% elles davant el 48,7% ells al març, i 39,6% contra el 33% a l’abril). També són més propenses a estar d’acord amb les polítiques públiques de lluita contra la pandèmia, com les restriccions de mobilitat i el distanciament social (54,1% contra 47,7% al març i 42,6% contra 37,4% a l’abril) i estan clarament més predisposades a seguir les normes relatives al coronavirus (88,1% contra 83,2% al març i 77,6% contra 71,8% a l’abril).

El percentatge de persones que compleixen les normes disminueix amb el temps, en particular a Alemanya, del 85,8% de les dones i el 81,5% dels homes al març, al 70,5% de les dones i el 63,7% dels homes a l’abril, però persisteix la gran diferència entre sexes.

Més predisposades a protegir els altres

Notícies relacionades

«Les diferències més grans entre homes i dones es relacionen amb comportaments que serveixen per protegir els altres sobretot, com tossir al colze, a diferència dels que poden protegir-se a si mateixos i els altres», expliquen els investigadors. Les diferències de gènere persisteixen fins i tot després que l’estudi controlés un gran nombre de característiques sociodemogràfiques i factors psicològics.

No obstant, aquestes diferències són menors entre les parelles casades, que viuen juntes i comparteixen les seves opinions entre si, i entre els individus més directament exposats a la pandèmia. Disminueixen amb el temps si els homes i les dones s’exposen al mateix flux d’informació sobre la pandèmia.