Les últimes restriccions per la Covid

El tancament de Port Aventura noqueja la Costa Daurada

La celebració de Halloween al macroparc d'atraccions es veia com l'última esperança de millorar els balanços

1591967099-20561244383c8bf97f56c342b6772427

1591967099-20561244383c8bf97f56c342b6772427

2
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

El tancament de Port Aventura ha sigut el colofó a una mala temporada del turisme a la Costa Daurada. De la seixantena d’allotjaments que acumula aquesta zona costanera de Tarragona, només en restaven oberts 11 el dimecres passat, comptant els hotels del parc d’atraccions. Ara únicament en queden set, coincidint amb les últimes restriccions dictades pel Govern per intentar frenar la pandèmia, i que afecten directament el macroparc.  

Si l’Associació Hotelera de Salou, Cambrils i la Pineda ja donava la temporada «per acabada» després de la tornada al col·le, el nou escenari imposat per la Generalitat s’ha rebut com l’estocada definitiva al veure com el seu últim reclam s’esfumava. «Fins ara almenys ens quedava Halloween a Port Aventura, però sense això i sense els restaurants ja no sé què podem oferir al turista», lamenta el portaveu de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona, Xavier Guardià.

La pitjor temporada

«Aquesta temporada ha sigut la pitjor de la Costa Daurada», sentencia Guardià. El portaveu recorda amb certa amargor les recomanacions del primer ministre francès, Jean Castex, de no viatjar a Catalunya, o la imposició d’una quarantena obligada als turistes anglesos al tornar al seu país. «A finals d’octubre confiàvem a poder maquillar els resultats perquè Port Aventura omple més per Halloween que a l’estiu. Ara ja no serà possible», expressa.

També es fa difícil pensar que algú vingui a disfrutar de la zona del delta de l’Ebre, per exemple, sense poder degustar un bon arròs després. «¿Què farà el visitant? ¿Menjar-se una bocata? Així no es reverteix econòmicament en el territori», lamenta Guardià. «Potser el càmping de rulot pot sortir menys malmès d’aquesta situació», aventura.

Els càmpings aguanten

La temporada d’estiu ha acabat per a la majoria de càmpings de Tarragona, però un 18% segueix obert, que és el total de càmpings que obren tot l’any. «De moment no ha tancat cap perquè ens mantenim amb els clients nacionals, amb bungalous de llarga estada», explica el president de l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre, Joan Antón.

El president comenta que l’ocupació als càmpings durant la temporada d’estiu ha sigut millor que la dels hotels però que el tancament de Port Aventura els afecta «molt més» que el de la restauració. «Per desgràcia, com que tenim pocs clients no serà difícil reduir l’aforament als restaurants dels càmpings», admet. «Aquestes restriccions no agraden a ningú, però és millor que hagin arribat ara que no en plena temporada d’estiu», afegeix.

La situació a la Costa Brava

Notícies relacionades

En l’altre extrem geogràfic, la gerent de Costa Brava Hotels, Judit Lloberol, es pregunta: «¿Seriosament l’hostaleria som el problema?». «Per descomptat que cal prendre mesures per frenar la pandèmia, però creiem que no s’han fet bé les coses: ¿què passa amb les aglomeracions en el transport públic, per exemple?», lamenta. 

Lloberol explica que, després de perdre gran part de la temporada pel confinament, les reserves a finals d’estiu i al setembre van ser relativament «bones» gràcies al bon temps i als ponts com el de la Diada o el de la Mercè. No obstant, «molts hotels han començat a tancar al veure les baixes de clients entre setmana», descriu la gerent. «Alguns estàvem aguantant perquè hi havia dues setmanes de reserves de francesos però, amb aquestes últimes restriccions, estem rebent moltes cancel·lacions», lamenta Lloberol.