«No es donen les circumstàncies»

Illa descarta aixecar l'alarma a Madrid i exigeix baixar la incidència a «menys de 200»

Ha mostrat la seva disposició a reprendre un «camí de col·laboració» amb la Comunitat en què es compti amb la «màxima lleialtat institucional»

illa-again / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que, de moment, no es donen les circumstàncies per aixecar l’estat d’alarma a la Comunitat de Madrid i ha dit que per a això hauria de baixar la incidència «moltíssim més» per sota de 200 casos per 100.000 habitants, «idealment al voltant» de 100 casos.

En declaracions a la cadena SER, Illa ha explicat que es va decidir decretar l’estat d’alarma per donar cobertura jurídica a les mesures de restricció que va rebutjar el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) en una sentència que el Govern recorrerà.

«Hi ha raons justificades per recórrer-la i ho farem», ha assegurat el ministre, que ha insistit a justificar l’estat d’alarma divendres passat per donar cobertura jurídica i certesa a les mesures de confinament perimetral de nou municipis de la comunitat, entre els quals la capital.

El titular de Sanitat ha explicat que no es donen les circumstàncies per aixecar-lo, però que si durant aquesta setmana en algun dels municipis confinats es compleixen les circumstàncies proposarà aixecar el confinament perimetral en el pròxim Consell de Ministres.

Illa ha dit que l’estat d’alarma es retirarà «de seguida que puguem, però s’ha de veure com evoluciona» la pandèmia a Madrid, que, segons les últimes dades, segueix amb una incidència acumulada per sobre de 500 casos per 100.000 habitants, entorn del 20% de positivitat en les proves diagnòstiques i el 40% d’ocupació d’ucis.

Quant a la reunió del Grup Covid entre el Govern i la Comunitat de Madrid, que tindrà lloc aquesta tarda, ha remarcat: «Hi posarem tot l’esforç i tot l’afany per tenir un espai de cooperació que funcioni, però no deixem de fer el que hàgim de fer per protegir la salut pública».

«Escoltarem les seves raons, els seus arguments i mirarem de recuperar un camí de cooperació que és on volem estar», ha recalcat.

El ministre ha insistit que cal actuar amb rapidesa i promptitud com ho estan fent altres comunitats autònomes de tots els colors polítics, i ha reconegut que hi ha un marge de discussió sobre quines mesures poden ser més adequades, adaptant-les a les peculiaritats de Madrid.

Ha assegurat que Espanya sembla que és en un escenari de més estabilitat però molt fràgil i inestable, i s’ha referit a Aragó, on han anat creixent aquests dies els contagis, probablement per «les no festes del Pilar».

Notícies relacionades

Respecte a Navarra, que té una taxa d’incidència acumulada alta i ha posat en marxa noves restriccions a partir d’aquest dimarts, ha dit que cal veure com evolucionen les dades i si funcionen les mesures adoptades; i, si no, anirem un pas més enllà».

En l’àmbit universitari, ha defensat la importància de l’educació presencial, però ha demanat als joves que tinguin una actitud més continguda i ha assenyalat que caldrà fer una especial acció comunicativa, i, si no funciona, «caldrà adoptar mesures d’un altre tipus».