Dos anys de recerca

Detingut a Barcelona un fugitiu de la màfia calabresa

És un comandament mitjà de l'estructura de narcotràfic de la Ndrangheta, i encarregat del cobrament amb mètodes violents el 10% d'interès mensual de préstecs de l'organització criminal

detencin-ndrangueta-barcelona-12-octubre-2020 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Agents experts en la recerca de fugitius del Cos Nacional de Policia han detingut a Barcelona Vittorio Raso, un dels dirigents de la màfia calabresa, o Ndrangheta, més buscats.  

Amb la detenció, que es va produir a les 19 hores del passat dia 10, culminen dos anys d’investigació de la Policia en col·laboració amb la Direcció Central Anticrim de la policia italiana. Raso va ser localitzat al barri barceloní de Diagonal Mar. Les policies espanyola i italiana l’havien buscat durant mesos a Màlaga, on tenia el seu quarter general, però la Ndrangheta li va donar cobertura a la Barcelona, on Raso i la seva màfia disposen d’una important infraestructura.

Torinès de 41 anys, Vittorio Raso és un vangelo De fet, sobre Raso pesava una ordre europea de detenció interposada per Itàlia per tràfic d’estupefaents, extorsió i pertinença a organització criminal.

Però l’ordre internacional de captura es va emetre per la seva tasca d’extorsionador. Raso era un dels encarregats del cobrament, moltes vegades violent, del 10% d’interès mensual a aquelles víctimes a qui la màfia calabresa hagués deixat diners, generalment quantitats que oscil·len entre els 40.000 i els 50.000 euros.

Dos anys de recerca

La Policia Nacional ha informat aquest dilluns que Raso se’l buscava a Espanya des d’octubre del 2018, quan la policia italiana va donar avís que aquest fugitiu de la màfia calabresa podia haver-se amagat en algun lloc de la província de Màlaga. La recerca de Raso en aquesta zona d’Andalusia ha permès corroborar a les forces de seguretat espanyoles que la màfia calabresa disposa a Espanya d’una important infraestructura.

Quan l’han capturat, Raso preparava a Barcelona la seva sortida d’Espanya amb barco amb direcció al Brasil. El juliol passat, la investigació conjunta italoespanyola va portar a la capital catalana. La pista que va confirmar als investigadors que es preparava el viatge al país americà va ser la detecció d’un camió que li portava documentació falsa, ja preparada per al trajecte, i una important quantitat de diners en efectiu. 

Notícies relacionades

La Policia Nacional va muntar llavors un dispositiu de vigilància en diferents barris de Barcelona. Quan va ser detingut, Raso va mostrar als agents un document d’identitat fals.

Alhora, la Brigada Mòbil de Torí detenia col·laboradors de Raso a Itàlia, que han intervingut armament, 360.000 euros en efectiu i 13 quilos de diverses drogues. L’operació policial continua oberta, rere la pista de més col·laboradors del dirigent mafiós capturat.