80% A MADRID

5,6 milions de confinats a Espanya pel coronavirus

Noves poblacions petites i mitjanes s'afegeixen a les mesures de confinament perimetral

undefined55301192 grafand2925  almod var del r o  c rdoba   07 10 2020   la lo201007165921

undefined55301192 grafand2925 almod var del r o c rdoba 07 10 2020 la lo201007165921 / Salas

3
Es llegeix en minuts
Efe

Al voltant de 5,6 milions d’espanyols no poden sortir dels seus municipis excepte per anar a treballar, a centres educatius i sanitaris, cuidar gent gran, menors i dependents o per causes de força major per la segona onada de la Covid, i la major part d’ells, més del 80%, viuen a la Comunitat de Madrid.

Segons dades del Ministeri de Sanitat, fins aquest dimarts, el confinament perimetral –una de les mesures acordades pel Govern i les comunitats autònomes per al control de la pandèmia– afectava 34 municipis de 8 comunitats autònomes, que sumen un total de 5.380.958 habitants.

A ells, s’hi han d’afegir uns 380.000 espanyols de localitats com Ourense o Linares (Jaén) que entre aquest dimecres i dijous veuran també limitada la seva mobilitat fora de les seves localitats.

Les restriccions a l’entrada i sortida de persones als municipis de més de 100.000 habitants amb més impacte de coronavirus formen part de l’acord adoptat en el Consell Interterritorial de Salut l’1 d’octubre, el qual en el dia d’avui manté obert un enfrontament entre el Ministeri de Sanitat i la Comunitat de Madrid, que l’ha recorregut davant els tribunals.

500 casos per 100.000 habitants

La mesura afecta els municipis amb una incidència acumulada superior als 500 casos per 100.000 habitants en 14 dies, un percentatge de positivitat en les proves diagnòstiques superior al 10% i que formin part d’una comunitat on l’ocupació de llits a les ucis per pacients Covid sigui superior al 35%.

L’acord deixa en mans de les comunitats la decisió respecte a les localitats de menys de 100.000 habitants amb una elevada incidència acumulada de nous casos. Segons les dades del ministeri, la gran majoria dels espanyols que tenen limitada la sortida dels seus municipis es localitzen a la Comunitat de Madrid, on, a més de la capital, les restriccions afecten Torrejón de Ardoz, Alcalá de Henares, Alcobendas, Getafe, Leganés, Alcorcón, Móstoles, Fuenlabrada i Parla, que sumen entre tots 4.786.948 habitants.

En aquesta regió, a més, hi ha quatre municipis –Moraleja de Enmedio, Humanes de Madrid, Vila del Prado i San Sebastián de los Reyes– que tenen algunes zones afectades, com la de Reyes Católicos en aquesta última localitat, i que en conjunt compten amb 120.564 veïns. Galícia, Ourense i Barbadás estaran confinades a partir de dijous a la matinada, una decisió adoptada per la Xunta després que la primera registrés 88 nous contagis en 24 hores, la taxa més alta de la comunitat.

La restricció de la mobilitat en aquestes localitats gallegues afecta un total de 318.792 persones, la gran majoria (307.841) d’Ourense, unes dades que situen la comunitat gallega com la segona amb més ciutadans afectats per les restriccions.

Poblacions a Andalusia

Després de Galícia, se situa Castella i Lleó, amb 297.295 ciutadans amb limitacions de mobilitat de Lleó, Palència, San Andrés de Rabanedo, Miranda de Ebro (Burgos), Íscar, Medina del Campo i Carpio, tots a Valladolid; i Sotoserrano (Salamanca).

A Castella-la Manxa, el confinament se circumscriu a sis municipis de dues províncies: Mondeja, Azuqueca de Henares, Sigüenza i Alovera, a Guadalajara; i Alcázar de San Juan i Manzanares, tots dos a Ciudad Real. Els veïns afectats ascendeixen a 103.049.

Des d’aquest dimecres es manté també confinada la ciutat de Linares (Jaén), un dia abans que ho estigui Almodóvar del Campo (Còrdova) i després que la Junta d’Andalusia decidís aquest dimarts restringir l’entrada i sortida de totes dues per evitar la propagació del virus.

Els 65.378 ciutadans d’aquests dos municipis s’afegeixen als 5.456 de Casariche (Sevilla), que compleix vuit dies de restricció de mobilitat i que, segons la Junta, està «reduint dràsticament» la seva taxa de contagis, i per això podria tornar a la normalitat en una setmana.

Confinament perimetral

El confinament perimetral decretat a les localitats de la Rioja de Calahorra, Arnedo i Rincón de Soto que afectava 42.820 veïns acaba a les 00.00 hores del 8 d’octubre al millorar les taxes de contagi, tot i que s’hi mantenen altres mesures restrictives.

Notícies relacionades

A Navarra, el Departament de Salut ha decidit aixecar les restriccions a la mobilitat a Falces i Funes davant la disminució de la incidència, si bé la manté en el cas de Peralta, que es continua trobant en nivells elevats, i a San Adrián.

El Govern aragonès va anunciar aquest dimarts una ordre per al confinament perimetral d’Osca durant una setmana, davant l’augment dels casos positius de coronavirus, i una altra per a La Almunia de Doña Godina (Saragossa), el mateix dia que el Tribunal Superior de Justícia d’Aragó va decidir no ratificar la pròrroga d’aquesta mesura a la localitat d’Andorra, a Terol.