Aldarulls per la sentència del procés

Un jutge investiga tres antiavalots dels Mossos per la lesió ocular del setge a la T1

La DAI va situar els tres agents, amb llançadores de foam, a prop de l'episodi on un manifestant va perdre un ull el 14 d'octubre del 2019

El mateix jutjat també investiga alguns uniformats de la Policia Nacional que van utilitzar pilotes de goma al mateix lloc

zentauroepp55214454 screenshot201001193531

zentauroepp55214454 screenshot201001193531

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ningú sap encara qui va disparar el projectil que va arrabassar un ull a un manifestant el 14 d’octubre del 2019 durant el setge a la T1 Aeroport de Barcelona, la primera acció que va coordinar el Tsunami Democràtic en protesta per la sentència que va condemnar els líders del procés. Tot i que existeixen pocs dubtes que el projectil procedia d’una arma policial. El problema és que aquell dia –com en algunes de les jornades de greus aldarulls que es van succeir aquella setmana de greus avalots– van actuar dos cossos de seguretat diferents: els Mossos d’Esquadra i el Cos Nacional de Policia (CNP).

141019 cargas aeroport 16 9 ep / periodico

Els antiavalots catalans utilitzen llançadores GL-06 que disparen projectils de foam –bales viscoelàstiques–. Els antiavalots de la Unitat d’Intervenció Policial (UIP) de CNP utilitzen escopetes de pilotes de goma –prohibides pel Parlament de Catalunya arran del cas Ester Quintanaferida en una vaga general. Els projectils de foam són menys lesius que les pilotes de goma, l’impacte de les quals, a priori, revesteix més gran gravetat. Per resoldre quin tipus de bala va ferir el manifestant el 14 d’octubre, resultaran de gran valor els informes mèdics que s’aportin a la causa. El jutge, de moment, ha citat com a investigats a tots els policies que van disparar projectils a prop de la víctima.

Per identificar-los, el jutge va ordenar a la Divisió d’Afers Interns (DAI) dels Mossos que ho esbrinés i, segons fonts consultades per EL PERIÓDICO, aquesta va entregar els noms de tres policies de la Brimo. Al mateix jutjat han arribat, així mateix, els noms de diversos escopeters de la Policia Nacional, que també hauran de declarar com a investigats en la mateixa causa.

El jove va ser ferit per un projectil al final de la protesta, quan Tsunami Democràtic ja havia demanat als manifestants que donessin la jornada per conclosa i aquests van començar la retirada. Les hores prèvies havien sigut de gran tensió a la terminal de Barcelona. Milers de manifestants van mirar d’accedir a l’interior de l’aeroport amb la intenció d’aturar el seu funcionament. Es va tractar d’una acció sorpresa que Tsunami Democràtic va anunciar al migdia i que va convocar a milers de persones que es van desplaçar a peu, en transport públic o en vehicle propi fins a la T1. Els policies van desplegar cordons per blindar els accessos in extremis.

Notícies relacionades

El xoc dels manifestants contra aquests cordons es va prolongar durant hores. L’enfrontament més agre es va desencadenar a l’exterior, davant l’accés principal de la planta inferior, un lloc que es va inundar d’independentistes. Les càrregues policials es van succeir i també els llançaments d’objectes per part dels concentrats contra la Brimo, fins i tot des de plantes superiors. Quan Tsunami Democràtic va decretar el final del setge, la manifestació es va retirar cap a l’autopista. Els Mossos van empènyer la massa –que continuava llançant pedres i ampolles– i, al creuar davant la façana principal de la T1, va intervenir també l’UIP de la Policia Nacional, per acabar d’encarrilar els manifestants cap a la sortida dels cotxes.

En aquell instant, es va produir la greu ferida que va patir el jove, atès en un primer instant per equips sanitaris de la mateixa organització i, finalment, traslladat en una ambulància. Que es produís aleshores i que la ferida li costés la visió d’un ull van ser dos indicis que apuntaven a què aquesta va ser provocada per un impacte d’una pilota de goma i, en conseqüència, disparada per l’UIP. El jutge, no obstant, prendrà declaració a tots els implicats per mirar d’aclarir si va ser un foam o una pilota i, sobretot, quin agent va disparar.