Col·lapse i càrregues a l'aeroport de Barcelona

Reobert el servei de Renfe i metro que havia sigut interromput per ordre dels Mossos

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 34 persones fins a les 19 hores en la protesta per la sentència a l'aeroport

141019 cargas aeroport 16 9 ep / periodico

4
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández / Guillem Sànchez

L’aeroport del Prat és ara l’epicentre de la protesta contra la sentència. Unes 8.000 persones s’amunteguen als accessos a aquesta infraestructura seguint les consignes de Tsunami Democràtic, que ha fet una crida a paralitzar-la com a resposta a la resolució del Suprem. La xifra de concentrats no para d’augmentar, ja que diverses columnes amb centenars d’independentistes es dirigeixen a peu, per la carretera, cap a l’aeroport. A l’aeroport s’han produït ja un centenar de cancel·lacions per les dificultats dels tripulants dels avions d’accedir a la terminal.

A l’interior de l’aeròdrom hi ha hagut ja diversos moments de tensió. La primera càrrega l’han dut a terme els Mossos d’Esquadra, que han carregat contra els manifestants a l’accés del metro de la T1. A la sortida del metro, els Mossos han utilitzat les porres per contenir un grup de persones que volia saltar-se el cordó policial, segons imatges difoses per xarxes socials.  En aquell moment, un grup de manifestants han intentat depassar la línia policial dels agents antiavalots per accedir a l’aeroport, cosa que ha portat els agents a realitzar una acció de contenció. Durant aquest incident, la policia catalana ha detingut, cap a les 14.30 hores, un home que ha intentat depassar la línia de seguretat, per un «atemptat a un agent de l’autoritat».

La segona càrrega ha tingut lloc al mateix aeroport, a l’exterior de l’accés a la T-1 pel metro quan un grup de persones s’ha abalançat sobre la Policia Nacional. Aquesta segona acció policial ha sigut més contundent que la duta a terme prèviament per part dels Mossos i, fins i tot, s’han arribat a disparar salves i bales de ‘foam’.

Després els Mossos d’Esquadra han efectuat una nova càrrega a la T-1 de l’Aeroport de Barcelona contra una part dels manifestants congregats en aquesta infraestructura per protestar per la sentència del procés. L’actuació policial ha tingut lloc a la zona d’arribades d’aquesta terminal i ha provocat corredisses i la dispersió de manifestants per la zona. Els Mossos han detingut un manifestant al vestíbul de la línia L-9 del metro quan pretenia accedir a l’aeroport per «atemptat a un agent de l’autoritat», segons ha informat la policia catalana.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 34 persones fins a les 19 hores en la protesta de l’aeroport. Segons ha informat el SEM, hi ha hagut tres atencions més en altres protestes a Catalunya, i del total, 16 estan actives i 21 finalitzades (17 altes i quatre trasllats a centres sanitaris).

L’accés per tren i metro a l’aeròdrom de Barcelona han reobert després d’estar tancat per ordre dels Mossos d’Esquadra. De moment, continua tallada la carretera que porta a l’aeroport i els agents del cos de policia estan tenint problemes per accedir-hi amb reforços pel bloqueig dut a terme per part dels concentrats.

los usuarios del aeropuerto entran y salen a pie por el bloqueo 1 / periodico

los mossos se enfrentan a los concentrados en el aeropuerto del prat / periodico

Tsunami Democràtic havia expedit centenars de bitllets d’avió per poder accedir a l’aeroport, on ha cridat els seus seguidors a paralitzar l’activitat de la infraestructura aèria, segons han informat a través de Telegram. Aquest migdia, els agents han desallotjat diverses persones grans que s’hi havien colat sense targeta d’embarcament. [Seguiu les últimes notícies després de la sentència del procés en directe.]

Bloquejar l’aeroport

Tsunami Democràtic havia fet una crida als independentistes a paralitzar la T-1. És la primera acció que acaben d’anunciar com a reacció a la sentència del procés. Per poder accedir-hi, aquesta plataforma posa a disposició dels manifestants bitllets d’avió que poden descarregar des de Telegram. Així, en teoria, podrien accedir a les instal·lacions, on només es podia entrar mostrant la targeta d’embarcament i un document d’identitat.

controles en los accesos al aeropuerto del prat / periodico

La crida de Tsunami suggereix als manifestants que acudeixin a l’aeroport en diferents formes de transport, des del metro de la línia 9 fins a l’aerobús, passant per vehicle compartit o taxi, amb la idea de bloquejar la infraestructura.

Imatge inèdita

Notícies relacionades

La terminal d’arribades de la T-1 a l’aeroport de Barcelona ofereix aquest matí unaimatge inèdita. El vestíbul on s’amunteguen xofers privats, guies turístics i sobretot famílies i amics de viatgers es trobava gairebé desert, pelferri control policial que impedeix accedir des dels aparcaments les persones que no tenen targeta d’embarcament o un document que justifiqui la seva presència al recinte aeroportuari, com és el cas dels empleats. 

El seu objectiu era evitar que un grup de manifestants pugui organitzar un pícnic com el d’ahir a Sants i impedir l’entrada dels viatgers. La mobilització independentista, amb tot, ha desbordat les previsions i centenars de passatgers s’amunteguen a la terminal d’arribades de l’aeroport a l’espera de poder sortir del recinte, envoltada per manifestants que volen entrar i forces policials que han establert un cordó de seguretat per filtrar-hi els accessos.

  • Seguiu tota l’actualitat política en el canal de Telegram d’EL PERIÓDICO