A partir de l'any que ve

Rodalies permetrà el pagament directe amb targeta i mòbil en el torn d'accés

Transports de Barcelona també facilitarà la compra del bitllet al bus amb la visa des de març

El retard de la T-Mobilitat força les empreses a avançar alternatives de pagament sense contacte

renfe-pago-con-tarjeta / periodico

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

A partir de l’any que ve Renfe permetrà  el pagament dels trajectes a Rodalies a través de targeta bancària o la seva versió al telèfon mòbil aproximant-la, sense contacte (‘contact less’), al torn d’entrada l’andana. El sistema s’ha estat provant aquest estiu a la xarxa de Rodalies de Màlaga i s’implantarà a Catalunya a partir del 2021, quan s’habilitin els torns i el sistema informàtic que fa servir aquest sistema.

Aquesta nova modalitat de pagament permet al viatger acostar el mòbil o la targeta al punt d’entrada, sense esperes ni cues davant les màquines expenedores, i entrar directament. El mateix viatger haurà de tornar a fitxar la sortida de l’estació en el seu punt de destinació, perquè se li pugui efectuar el càrrec pel trajecte fet. Si no ho fa, se li cobraria el preu pel trajecte més llarg possible multiplicat per dos, va informar Renfe en un comunicat.

Menys paper i sense contacte

L’empresa ferroviària considera que el sistema, vàlid per al bitllet senzill, a més d’oferir més agilitat, permet estalviar paper i evitar el contacte directe amb les màquines expenedores o amb monedes, cosa que redueix el risc de contagi del coronavirus. A més facilita moure’s per la xarxa de Rodalies sense problemes d’idiomes, en el cas dels turistes, i sense haver de conèixer l’import de cada trajecte, que varia segons les zones.

L’entrada en vigor del nou sistema, anomenat ‘Cronos’, es produirà a Catalunya abans que ho faci l’esperada targeta T-Mobilitat, anunciada el 2012, i que també facilitaria el pagament directe sense contacte, utilitzar tots els tipus de transport i fins a oferir descomptes o preus personalitzats en funció dels trajectes i les freqüències.

També als autobusos

Notícies relacionades

Curiosament, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), també ha fet un pas endavant en aquest sentit a l’oferir, a partir del març que ve, la possibilitat de pagar el bitllet senzill d’autobús amb una targeta sense contacte o amb el mòbil directament al vehicle. La idea també es basa en el projecte de la T-Mobilitat i compta amb el beneplàcit de l’Autoritat del Transport Metropolità, responsable del futur títol de transport universal i intel·ligent. 

Des d’aquest estiu ja es pot pagar el bitllet senzill d’autobús amb l’aplicació de TMB al telèfon mòbil. Els dos sistemes són més higiènics de cara al Covid-19 i a més eviten que el conductor hagi de despatxar bitllets i manipular diners. També serveixen per suplir l’absència de màquines expenedores de targetes de transports en les parades d’autobús, com sí que hi ha en totes les estacions de metro.