meteorologia

¿Què és la cordonada de Sant Francesc i com t'afectarà a partir de dijous?

Després d'un període breu d'altes temperatures, conegut com l'estiuet de Sant Miquel, s'acosta un canvi brusc del temps que deixarà de nou pluges i forts vents

zentauroepp17371926 barcelona 24 10 11 lluvia  tormenta en  barcelona  foto  fra200713182935

zentauroepp17371926 barcelona 24 10 11 lluvia tormenta en barcelona foto fra200713182935 / FRANCESC CASALS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un període breu d’altes temperatures, conegut com l’estiuet de Sant Miquel, deixarà els pròxims dies un ambient més càlid, sobretot al centre i meitat sud peninsular, fins que a finals de setmana, un canvi brusc del temps deixarà de nou pluges i forts vents, segons informa l’agència Efe.

Segons el refranyer popular, l’anomenat estiuet de Sant Miquel (29 de setembre) dona nom a un període de temps, que inclou els últims dies de setembre i els primers d’octubre, caracteritzat per les bones temperatures i l’absència de pluja, i aquesta situació és la que caracteritzarà a àmplies zones del país els pròxims dies.

Rubén del Campo, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha avançat que des d’aquest dilluns i dimarts el termòmetre podria situar-se entre tres i cinc graus per sobre del normal al centre i meitat sud peninsular, i superar, fins i tot, els 32 graus a la Vall del Guadalquivir.

A partir de dimecres, l’entrada d’un sistema frontal pel nord-oest de la Península deixarà pluges a Galícia i de «forma més feble» a l’oest d’Astúries i a la província de Lleó amb vents forts al nord-oest peninsular i a les Balears.

¿Per què es diu cordonada de Sant Francesc?

No obstant, el panorama canviarà «radicalment» a partir d’aquest dijous com a conseqüència de l’arribada abrupta de la cordonada de Sant Francesc, un fenomen atmosfèric, que consisteix en fortes pluges amb activitat tempestuosa (trons i llampecs) i intensos vents, ha assenyalat Del Campo.

El nom d’aquest fenomen ve perquè se sol produir entorn del dia de Sant Francesc de Assís, el 4 d’octubre.  Això de la cordonada fa referència a la llegenda que cada any, quan s’acosta la seva onomàstica, el sant sacseja la seva túnica i el cordó que utilitza per cenyir-la, cosa que agita el cel donant lloc a pluges amb abundant aparell elèctric.

L’explicació científica és que, per aquestes dates, la incidència més elevada dels rajos de sol sobre la superfície terrestre origina núvols de desenvolupament vertical que afavoreixen les tempestes. 

Temporal de vent i pluja

Des de dijous es preveu una baixada notable de les temperatures, sobretot en la meitat nord, on el descens pot ser de fins a 8 o 10 graus respecte al dia anterior, a més de pluges a Galícia, Cantàbria, nord de Castella i Lleó, en els entorns del Sistema Central i Ibèric i el Pirineu.

Divendres podria formar-se «un temporal tardoral» de vent i pluges en àmplies zones peninsulars, en especial a Galícia i en altres punts de l’extrem nord peninsular, on les precipitacions podrien ser «fortes i persistents».

Baixada de les temperatures

Notícies relacionades

Els termòmetres patiran «baixades notables» sobretot en zones de la meitat nord peninsular, mentre que en zones del Mediterrani i sud d’Andalusia les màximes pujaran i superaran els 32 graus en punts de l’interior de Múrcia i Alacant.

Les ratxes de vent fortes tornaran a bufar en zones de la Península i de les Balears, en especial en zones del litoral i de muntanya, on a més també apareixerà neu en especial a la Serralada Cantàbrica, el Pirineu i el nord del Sistema Ibèric.