Anàlisi d'errors i encerts

'The Lancet' diu que Espanya es va precipitar en la desescalada

Un estudi publicat a la revista científica evidencia que els sistemes de salut han fallat «per les conseqüències d'un decenni d'austeritat»

zentauroepp53457164 valencia fase200518163948

zentauroepp53457164 valencia fase200518163948 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts

Una revisió de les polítiques de desconfinament, publicada a la revista ‘The Lancet’, ha advertit que Espanya i el Regne Unit no han aconseguit «un sistema eficaç de recerca, prova, rastreig, aïllament i recolzament abans de suavitzar les restriccions del confinament».

L’estudi a més, evidencia, que tant els sistemes de salut pública d’Espanya com del Regne Unit han fallat durant aquesta pandèmia «per les conseqüències d’un decenni d’austeritat».

En l’informe s’analitzen les estratègies de nou països i regions per atenuar les restriccions de la Covid-19 davant una primera onada d’infeccions: cinc a la regió d’Àsia i el Pacífic (Corea del Sud, Hong Kong, el Japó, Nova Zelanda i Singapur) i quatre a Europa (Alemanya, Noruega, Espanya i el Regne Unit).

Ressorgiment dels contagis

Des del mes d’abril, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit que un aixecament prematur del confinament podria provocar un ressorgiment de les infeccions i causar un mal pitjor a l’economia que el causat pels tancaments.

En aquest treball, els autors identifiquen els principals ensenyaments de les experiències d’aquests països que tenen repercussions en les estratègies de sortida dels tancaments a tot el món. En primer lloc, consideren «essencial» un pla «clar» amb un procés «transparent» d’adopció de decisions, idealment establint explícitament els nivells o fases de la flexibilització de les restriccions, els criteris per passar al següent nivell o fase i les mesures de contenció que comporta cada nivell o fase.

En aquest sentit, els autors critiquen que «Espanya ha publicat un plafó d’indicadors, que inclou paràmetres epidemiològics, de mobilitat, socials i econòmics, tot i que sense una ponderació explícita en el procés de presa de decisions».

L’informe considera que perquè les comunitats puguin reobrir en condicions de seguretat, es necessitaran durant algun temps mesures de control per reduir la transmissió, incloses mascaretes i distanciament social.

«Perquè les mesures de control funcionin, els governs han d’educar i comprometre’s amb el públic, creant confiança i seleccionant mesures apropiades que el públic estigui disposat a complir», assenyalen.

Bona acceptació de les restriccions

Notícies relacionades

Segons els autors, l’experiència amb epidèmies anteriors com la SARS i la MERS va significar que molts països asiàtics ja tenien una sòlida infraestructura sanitària i de salut pública. «Històricament hi ha hagut un alt nivell d’acceptació pública de normes estrictes en temps de crisi, i la majoria va acceptar un compromís entre els seus drets personals i la salut pública», detallen.

Finalment, reivindiquen adoptar una estratègia denominada ‘zero Covid’, com Nova Zelanda, que té per objecte eliminar la transmissió domèstica, en particular tenint en compte les noves proves sobre els efectes de la Covid-19 de forma prolongada (que es produeix en les persones que han sobreviscut a la Covid-19 però continuen tenint símptomes durant més temps del previst).