Polèmica per la immigració

Les Canàries critiquen a l'Estat que converteixi les illes en presons per a migrants

El vicepresident del govern balear, Roman Rodríguez, assenyala que «no permetrem que això sigui Lesbos o Lampedusa

una-patera-llega-a-tenerife-con-21-migrantes-a-bordo-2 / periodico

5
Es llegeix en minuts
Flora Marimón

Insolent, ofensiu i insolidari. La resposta del ministre de Migracions, José Luis Escrivá, dimarts passat al Senat, culpant els cabildos i els ajuntaments de falta de solidaritat per cedir instal·lacions en l’acollida de migrants ha incendiat les administracions canàries. Representants illencs, amb el vicepresident del Govern Román Rodríguez al capdavant, van acusar l’Estat de mirar de convertir l’arxipèlag en una presó per a migrants, com succeeix a Lesbos (Grècia) o Lampedusa (Itàlia), i van criticar el desconeixement i insolidaritat del ministre, que van convidar a dimitir si es veu desbordat pel compliment de les seves funcions.

Román Rodríguez, que governa amb el PSOE a les Canàries, retreu a l’Executiu de Pedro Sánchez que faci abandó de les seves competències en política migratòria i intenti responsabilitzar les institucions canàries de les deficiències en l’acollida dels milers de persones que estan arribant a les illes.

«No permetrem que les Canàries es converteixin en Lesbos Lampedusa; és obligació del Govern d’Espanya i de les autoritats europees donar una resposta en aquest sentit, complir el seu deure i respectar la ciutadania i institucions canàries», sentencia.

El vicepresident assegura que el problema principal és que el Govern d’Espanya «no ha acabat d’entendre que som frontera sud de l’Estat i de la Unió Europea i que les polítiques migratòries són de la seva responsabilitat i competència», per la qual cosa «no és acceptable que qui té les competències no les exerceixi de manera deguda i que el ministre qüestioni les institucions de l’arxipèlag quan aquestes i la ciutadania canària en el seu conjunt han obrat des de la solidaritat, la comprensió i la col·laboració».

Rodríguez és taxatiu sobre la derivació de migrants a la Península: «No hi ha cap raó per retenir a les illes els migrants; hem de tenir recursos per a una acollida digna i humanitària, però aquestes persones han de circular cap al continent. Sense derivacions, com les que es van fer en les anteriors crisis migratòries, no hi ha solució».

No és la primera vegada que Escrivá irrita el Govern de les Canàries. El mateix president canari, el socialista Ángel Víctor Torres, va expressar el seu profund malestar per la plantada del ministre a principis del mes de setembre a visitar les illes. Al Senat, Escrivá va explicar dimarts que mai vindrà a les Canàries a fer-se una foto a Arguineguín per instrumentalitzar els migrants.

Aquest argument l’ofereix en plena crisi migratòria, amb persones arribades en pasteres repartides en 26 recursos de les Canàries, inclosos establiments turístics per la falta d’infraestructures de l’Estat que estan tancades i ocioses, però Defensa i Interior no les acaben de cedir.

El moll de la vergonya

Les dades que dona la Delegació mostren com en un any s’ha desbordat l’arribada dels migrants. De les a penes 96 places d’acollida que hi havia l’octubre de l’any 2019 es va passar a 800 places al març; a 1.500 al juliol, fins a les 3.454 places que hi ha en aquest moment. La majoria són provisionals i cada dia arriben més pasteres o ‘cayucos’. El campament al moll d’Arguineguín torna a superar ja les 230 persones. «És el moll de la vergonya i s’ha de desmantellar», emfatitza Onalia Bueno, alcaldessa de la localitat de Mogán, a qui l’ha enervat l’actitud del ministre. Per a la regidora del municipi canari que suporta un pes de migrants més gran, la «qualitat humana del ministre» queda en dubte al reduir el seu retard a viatjar a les illes al fet que no vol fer-se una foto a costa dels migrants d’Arguineguín. El ministre diu que en algun moment vindrà.

Establiments turístics

Malgrat que s’han traslladat centenars de persones a establiments turístics des del moll, el degoteig de pasteres és incessant. La previsió d’ahir per a la sortida d’aquest campament era de 50 immigrants, 12 marroquins i 38 subsaharians. Els altres estan esperant resultats de les PCR. Per a l’alcaldessa, Escrivá, abans de culpar els ajuntaments canaris, que «es faci mirar la seva solidaritat i les dels seus companys en el Consell de ministres, on quatre ministeris no són capaços de posar-se d’acord per cedir les instal·lacions militars ocioses o per permetre el trànsit a la Península», censura.

El president del cabildo de Fuerteventura, Blas Acosta, està molt molest malgrat ser del mateix partit que el Govern. Si a José Luis Escrivá «l’ha desbordat la situació hauria de dimitir», etziba. Segons el parer d’Acosta, és «una falta de respecte que digui que els ajuntaments no hi hem col·laborat», i assevera que Fuerteventura des de l’octubre de l’any passat que està treballant per intentar atendre els migrants que arriben a aquesta illa. «Aquestes declaracions són un despropòsit», conclou.

Escrivá menteix i hauria de venir i donar la cara; no pot llançar pilotes fora per la seva inacció i la seva falta d’interès»

Antonio Morales

President de Gran Canària

El president de Gran Canària, Antonio Morales, commina el ministre a venir a les Canàries perquè conegui la realitat de la crisi migratòria de primera mà. «No pot llançar pilotes fora, no pot culpar tothom de la seva inacció, de la seva falta d’interès per solucionar un problema gravíssim, de la seva incapacitat de posar d’acord diferents ministeris perquè cedeixin les instal·lacions necessàries i per explicar-nos als canaris clarament per què no s’estan derivant aquestes persones a la Península».

Notícies relacionades

Morales defensa la immensa solidaritat de les Canàries i assenyala que Gran Canària ha posat albergs, instal·lacions esportives o el consorci d’emergències, i recorda que s’han atès 500 menors. Per tant, el que diu Escrivá «és absolutament incert, és fals i és mentir els senadors i els parlamentaris sobre la solidaritat de les institucions canàries, i el que hauria de fer és venir, donar la cara i assumir la seva responsabilitat com a ministre de Migracions».

El Govern de Sánchez ha de posar una ruta aèria que permeti el trànsit a la Península»

José M. Bermúdez

Alcalde de Santa Cruz

L’alcalde de Santa Cruz de Tenerife, José Manuel Bermúdez, també està indignat i té clar que Escrivá «ha de dimitir» perquè no pot culpar les institucions canàries sobre les seves competències. L’Estat està convertint les Canàries en «una presó» perquè no vol posar una ruta aèria perquè els migrants segueixin el seu trànsit a la Península, que és el que ells pretenen al jugar-se la vida al mar», assevera. Igual com ell, Óscar Hernández, alcalde d’Agüimes, afirma que «no és veritat» que els ajuntaments no cooperin i critica l’actitud «insolent i ofensiva» del ministre amb els municipis i ajuntaments.