Govern i autonomies certifiquen que les escoles no són focus de contagi

Tots dos acorden modificar les PAU perquè siguin similars a les de l'any passat i estudien canvis en els currículums per poder recuperar els continguts

Educació permetrà a les comunitats amb dèficit de professors que puguin contractar titulats sense el màster de professorat de secundària

zentauroepp54924053 coronavirus colegio200922123346

zentauroepp54924053 coronavirus colegio200922123346 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Tot i que molts pares continuen preocupats sobre si la tornada al col·le incrementa el risc de contagi, els centres educatius, de moment, no estan sent un «focus de contagi», segons han asseverat els ministres de Sanitat i Educació, Salvador Illa i Isabel Celaá, després d’una reunió amb els consellers de les dues àrees destinada a analitzar el començament del curs escolar.

La tornada a les classes s’ha produït «en termes de correcció des de del punt de vista de salut pública» i els casos detectats no són fruit d’una transmissió dins de les aules sinó «producte del territori», és a dir, dels contagis que es produeixen de portes per enfora, ha remarcat Illa. És més, els centres educatius són «llocs de detecció precoç, no de contagi» i on cal «anar amb compte és a la sortida» de l’escola o institut, ha afegit Celaá (que ha reconegut que la localització de casos no és precoç a la Comunitat de Madrid).

Les afirmacions dels dos estan basades en les dades que els han traslladat les autonomies i que indiquen que en el 95,5% dels centres no universitaris no s’han produït incidències relacionades amb la Covid, per la qual cosa «els protocols» aprovats per contenir el virus estan permetent «garantir el dret a l’educació amb seguretat», segons la ministra, que ha detallat que la majoria dels contagis afecten casos aïllats o de la mateixa família.

114 brots, el 2% del total

Tot i així, 14 comunitats han comunicat 114 brots en centres educatius, 566 casos, cosa que suposa un 2,1% del total de brots i un 1,1% del total de contagis des de l’inici de la desescalada.  

En aquests moments hi ha 2.852 grups en quarantena, el 0,73% del total i la previsió és que aquesta situació, de grups que s’han d’aïllar si es detectar algun contagiat de Covid, continuï fins que hi hagi vacuna, però sense tornar a un tancament total. «De cap manera contemplem un confinament com el de març», ha asseverat Celaá. Tot i així, els consellers d’Educació i Salut , Josep Bargalló i Alba Vergés, han tornat a reclamar aquest dijous al Govern central que que adopti mesures destinades a facilitar la conciliació de les famílies amb fills confinats pel virus o per ser un contacte directe.  

D’altra banda, malgrat que el començament de curs hi va haver un moviment de famílies que es negaven a portar els seus fills a l’escola per la por del contagi, al final aquest problema s’ha demostrat de «poca rellevància», segons ha explicat la ministra, i només tres comunitats han trobat problemes d’absentisme  relacionats amb «grups minoritaris». 

Canvis en les PAU

Govern i comunitats han aprofitat la reunió per aprovar una sèrie de mesures destinades a facilitar el desenvolupament del curs escolar mentre duri la pandèmia. En primer lloc, han aprovat que les proves d’accés a la universitat, les PAU, segueixin un model més flexible similar a les de l’any passat. 

Notícies relacionades

En segon lloc, Educació permetrà a les comunitats que tenen dificultats per contractar el professorat necessari per dismunir les ràtios o cobrir les baixes que puguin recórrer a titulats sense el màster que acredita la formació didàctica per exercir la docència a l’ESO,FP, música i arts escèniques, arts plàstiques i disseny i escoles oficials d’idiomes.

A més, el Ministeri s’ha compromès a estudiar la possibilitat de portar a terme canvis normatius que permetin adaptar els currículums amb més agilitat perquè es puguin recuperar els continguts no adquirits l’any passat, degut al tancament dels centres educatius.