La llei 'sí és sí' inclourà mesures per penalitzar els amos dels prostíbuls

Igualtat i Justícia acorden endurir el Codi Penal per perseguir tot tipus de tràfic amb finalitats d'explotació sexual

zentauroepp55064677 campo montero200923132240

zentauroepp55064677 campo montero200923132240 / David Fernandez

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La llei orgànica de llibertats sexuals, la coneguda com a llei ‘sí és sí’ perquè acaba amb la distinció entre abús sexual i violació i incorpora el consentiment, tindrà al seu torn mesures per castigar el proxenetisme en totes les seves formes, inclòs als amos dels prostíbuls.

El Codi Penal recuperarà així les penes per terceria locativa i proxenetisme no coactiu o violent. La futura llei tindrà, a més, un pla integral per garantir els drets socials, laborals i econòmics de les víctimes d’explotació sexual i tracta.

Les noves mesures han sigut acordades pels ministeris d’Igualtat Justícia en una reunió entre Irene Montero Juan Carlos Campo amb què el Govern ha tractat de difondre que tots dos són «coproposadors de la llei» i que han deixat enrere les seves desavinences respecte al text legal. Igualtat va arribar a acusar el ministeri de Campo de demorar mes i mig l’aprovació de la norma, en primera lectura, per part del Consell de Ministres. 

La impunitat

Tot i així, aquest dimecres, Montero, en la sessió de control al Govern, ha agraït la tasca que està realitzant el Ministeri de Justícia per «acabar amb la impunitat» de les persones que es dediquen a la indústria proxeneta, una cosa que «no s’ha fet mai al país», segons ha rematat. 

La ministra d’Igualtat ha explicat que dades de la Fiscalia General de l’Estat indiquen que el proxenetisme «s’emporta cinc milions d’euros al dia, la majoria en diner negre, a costa de l’explotació sexual de les dones i, per tant, de la violència masclista». 

Montero ha respost així una pregunta parlamentària formulada per ERC, el Dia Internacional contra el Tràfic de Dones, en què el grup català li ha preguntat pels recursos que ha mobilitzat l’Executiu central per ajudar les administracions a fer efectiu el tancament de prostíbuls, tal com va demanar per carta la ministra a les autonomies a l’agost.

Projecte «ultimat»

Notícies relacionades

La reunió entre Montero i Campo ha servit per «ultimar» l’avantprojecte, després de recollir les aportacions, en la fase d’audiència, de nombrosos col·lectius socials i organitzacions feministes, així com les valoracions d’altres departaments ministerials i les comunitats autònomes.

El text haurà de ser sotmès ara als òrgans consultius, com el Consell d’Estat o el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), abans de la seva aprovació definitiva pel Consell de Ministre i el seu traspàs a les Corts.