TORNADA A LES AULES

Triple salt escolar

Els xavals tornen al col·le tenint ben apresa la norma 'mans netes, mascareta i distància'

Entre els escolars regna més la il·lusió pel retrobament que la por d'un possible contagi

zentauroepp54842934 soc fotomaton200911202239

zentauroepp54842934 soc fotomaton200911202239

5
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Els nens seran els protagonistes d’aquesta tornada al col·le tan diferent. Les seves opinions, des dels més petits fins als adolescents que fan secundària, també són molt valuoses en aquest retorn a les aules, que es produeix sis mesos després d’haver deixat els pupitres, el març passat.

110920 escuelas ep / periodico

Aquestes són algunes de les seves opinions.

Ada Roset Morera. 5 anys.

Ada Roset Morera somriu en una foto feta a Montardit de Baix (Pallars Sobirà). / Ana meneses

«Ja estic preparada. Tinc a la motxilla un estoig i llibres, que abans no tenia, gomes, llàpissos, llàpissos de colors, una maquineta i moltes coses més». «Tinc moltes ganes de tornar per veure els amics que a molts no els veia des del coronavirus».

Nora Couto de Dios. 8 anys.

Nora Couto de Dios, a casa seva, a Cardedeu (Vallès Oriental) / ANNA MAS

«Estic nerviosa perquè sé que serà un any diferent, pel coronavirus, però alhora contenta perquè fa molts mesos que no he anat a l’escola i per fi puc veure totes les meves amigues». «M’han dit que hi haurà menys nens a classe i que hauré de portar mascareta. Durant els primers mesos no farem gimnàstica ni extraescolars. Entraré a l’escola per una porta diferent i sortirem 20 minuts abans que l’any passat per no coincidir amb nens d’altres classes».

Maia Grosu Palau. 7 anys.

Maia Grosu Palau.

«Estic una mica nerviosa, no em ve gaire de gust anar al col·le. «Fa tant de temps que no hi he anat que no sé com m’hi trobaré». «De vegades m’agrada portar la mascareta, d’altres no m’agrada dur-la pel carrer i després a casa me la vull posar, fins i tot a taula i al jardí».

Ot Albareda Tena. 11 anys.

Ot Albareda Tena a la porta de casa seva, a Balaguer. / Jordi V. Pou

«Estic una mica trist perquè és l’últim any a l’escola, i nerviós perquè m’han dit que la professora que tindré és la que colla més». «Haurem de portar mascareta, una al matí i una altra de diferent a la tarda, i els papis, uns estaran en una zona i d’altres en una altra al venir a buscar-nos. Crec que passaran uns dies i hi haurà contagis i ens ficaran a casa i després haurem de treballar amb ordinador, que jo ja ho vaig fer i no em va agradar perquè no entenia gaire els deures i les classes virtuals. Per estudiar és millor presencial».

Dídac Fustero Comabella. 9 anys.

Dídac Fustero davant de l’escola Sant Cristòfol de Premià de Mar. / ANNA MAS

 «Jo crec que haurem de tornar a casa perquè parlem molt, tossim i ens ho passem molt bé junts i molt a prop, per això, pot ser que ens infectem i hàgim de tornar a casa». «Més o menys sí que tinc ganes de començar, perquè d’una banda em vull quedar a casa, però, per un altra, com m’avorreixo molt d’estar llegint o al sofà, sí que vull tornar a l’escola».

Ariadna Sanchís Santos. 12 anys

Ariadna Sanchís mostra la seva motxilla a la seva habitació. / FERRAN NADEU

«Mai havia sentit tantes ganes de començar classe. Estic il·lusionada perquè ja és primer de l’ESO i aniré sola a l’institut i és la primera vegada que tinc claus de casa». «Estic tranquil·la, crec que sí que hi haurà contagis però no crec que siguin molts. Jo he fet un confinament molt bé. Em trobava a gust a casa i no tenia ganes de sortir. Però el curs des de casa no em va agradar perquè estava pendent de respostes de la professora per mail, mails que enviava amb dubtes i trigava a respondre. Tampoc vam poder fer la festa de graduació, el pas de cicle. Bé, la vam fer virtualment però va ser un xurro, molt freda».

Laia Masferrer Matas. 1r d’ESO

Laia Masferrer davant de l’institut Tres Turons d’Arenys de Mar (Maresme). / ANNA MAS

«Sabem que haurem de portar tota l’estona la mascareta, mantenir la distància i no ajuntar-nos amb gent d’altres classes, només amb els del nostre curs, que serem uns 18 o 20»  «Espero que no ens contagiem, vaja, això voldria, però segur que no ens ho passarem bé a l’hora de pati sempre amb la mascareta, jo m’atabalo perquè tota una hora de classe amb la calor asseguda, ni ens podrem moure per l’institut, ni anirem d’excursió... Però és molt millor la classe presencial, tot i que tingui una mica de por i nervis, però també em fa il·lusió, la gent de l’institut on començo ja és gran».

Laia Castellví Garcia. 13 anys.

Laia Castellví Garcia, a la seva habitació a Cornellà. / ÁLVARO MONGE

«Estic nerviosa sí, tinc curiositat per veure com anirà tot, però ja tinc ganes de començar perquè fa molt temps que no vaig a classe. No havia tingut mai tantes ganes de començar, ara estic més emocionada». «Ens han dit molt poques coses, només els horaris i que haurem de portar la mascareta. Jo crec que amb mascareta, gel i les distàncies de seguretat, si ens prenem tot això seriosament, no haurem de tornar a confinar-nos». «És millor presencialment, perquè almenys jo ‘online’ em desconcentro més a casa».

Abel Paredes Román. 2n d’ESO

Abel Paredes carrega la seva motxilla a la seva habitació a Santa Perpètua de Mogoda. / Anna Mas

Notícies relacionades

«El que em vindria més de gust és tornar a jugar a ping-pong que sempre ho fèiem, però no sé si podrem, perquè caldria desinfectar les pilotes i les pales si ens les deixen, i haurem de jugar sempre amb la mascareta posada». «Una mica de por al contagi sí que tinc, perquè si només fos la nostra classe, hi hauria menys risc, però si tens germans o germanes a altres classes i hi ha contagi entre ells, nosaltres també haurem de fer-nos les proves, per això sí que estic una mica nerviós».

Xavi Borja Meneses. 12 anys

Xavi Borja posa amb la seva motxilla a Sort, on viu. / ANA MENESES

«No estic nerviós, tinc ganes perquè canvio de col·le. Som 45 i estan intentant fer grups de 15, serem grups de convivència i al pati només ens podrem relacionar els del mateix grup. Intentaran posar-nos junts els amics».  «No tinc por de contagiar-me, tot i que a casa tampoc em vaig avorrir tant, prefereixo tornar a l’escola perquè a casa tot amb ordinador no m’agrada; a classe si tinc algun dubte, en el mateix moment ho pregunto al professor».