BARALLA PER LA VIVENDA

El violent intent d'okupació d'una casa a Vigo acaba amb l'amo i cinc veïns ferits

Un ampli grup de familiars de l'okupa la van emprendre amb pals i «bastons»

zentauroepp54473419 soc policia200816202518

zentauroepp54473419 soc policia200816202518 / POLICIA NACIONAL ARCHIVO

4
Es llegeix en minuts
Marta Fontán

El fenomen a l’alça de l’okupació, que ja ha portat a la Fiscalia a intervenir en l’assumpte va donar lloc aquesta setmana a Vigo a un violent succés en forma d’atac multitudinari que va acabar amb almenys sis veïns ferits –entre els quals una dona de 73 anys– i danys materials en cases i vehicles, així com amb la identificació de tres dels presumptes agressors. Va passar aquest dimarts i va començar arran que una dona de 33 anys acompanyada de les seves dues filles menors entrés per la força i a plena llum del dia en una vivenda després de trencar la porta d’entrada amb una pota de cabra, segons explica el ‘Faro de Vigo’.

La unió dels residents de la zona, que van començar a baixar al carrer i van avisar immediatament a la persona que acaba d’adquirir la propietat a través d’una subhasta, va ser clau perquè en un primer moment la família accedís a anar-se’n sense aparentment més problemes. Res més lluny de la realitat. Un ampli grup de familiars i amics de l’okupa van tornar ja de nit i la van emprendre amb pals i «bastons», així com a cops de puny i puntades de peu, contra el veïnat i el mateix amo de la casa, que ahir ja estava lliure sense ningú a dins.

«Fa anys i anys que soc aquí i mai he vist res igual; van venir com feres, va ser espantós, una batalla campal», resumia sobre els fets una septuagenària, que va relatar que tot el barri «es va unir» per frenar l’okupació. Tot va començar a la tarda, i recorda que van anar «a parlar amb ella perquè se n’anés i fins i tot va venir la Policia, que ens va dir que no hi podia fer res i que nosaltres tampoc féssim res», explica un dels residents que va baixar al carrer en aquell primer moment, que va afegir que des del veïnat van avisar el nou amo de la casa, que estava fora de Vigo però que, atesa la situació, no va dubtar a anar fins allà.

Arribada del propietari

El propietari va arribar a les vuit de la tarda amb dos amics. Va accedir al seu domicili –pel que sembla ja hi havia més okupants a més de la mare i les menors–, es va identificar, els va informar que la casa «no era buida» i els va convidar a abandonar-la o «avisaria a la Policia», informa la Policia Local, que concreta que la dona va accedir, si bé indicant «que com ja havia introduït coses seves dins», trucaria a familiars perquè l’ajudessin a treure-les.

I pels volts de les deu de la nit van tornar, però no amb aquesta intenció. El relat policial concreta que es van presentar allà familiars i amics de l’okupa, amb pals i «bastons», comunicant el propietari que no abandonarien la casa. I que protegirien la dona «en cas que volguessin fer-la fora». Sense cap provocació, haurien començat a insultar l’home i, davant els crits i el soroll, s’hi van concentrar uns 30 veïns, que van explicar als agents que el grup d’agressors es van adreçar també cap a ells, increpant-los i agredint-los.

«N’eren molts, 20 o 30, i portaven pals», va dir una dona que va sortir de casa seva per ajudar a impedir l’okupació. «A un noi el van posar contra la paret i li van fotre una bona pallissa», afegia. La Policia Local concreta que els agressors també la van emprendre amb la vivenda de la que es volien apropiar, trencant el vidre d’una finestra. Amb pals també van causar aparatosos danys en una persiana d’una altra casa, a l’amo de la qual, quan els va cridar l’atenció preocupat perquè la seva dona i la seva filla eren dins, el van colpejar amb bastons de fusta, fet que li va causar blaus a un braç i a l’esquena.

L’amo de la vivenda que volien usurpar va arribar a refugiar-se a l’interior, però al sortir, diu la Policia, «van arremetre contra ell agredint-lo i causant-li lesions al cap, mandíbula, espatlla i tòrax». També van causar aparatosos danys a la furgoneta amb la qual s’havia traslladat allà.

Un braç trencat

Notícies relacionades

Quatre veïns van anar al CAP per ser atesos de diverses ferides. Alguns van posar una denúncia a la seu policial, però d’altres no van voler per por de «represàlies». Una altra veïna de 73 anys va caure en el tumult i es va trencar un braç, per la qual cosa el 061 la va portar a l’Hospital Álvaro Cunqueiro. Diversos residents destacaven ahir que «es van unir» per impedir l’okupació. «No permetrem això en un barri amb gent gran i nens», explicava un d’ells. Un altre confessava que posarà alarma a casa seva, ja que fa poc ja va veure com rondaven en una vivenda buida.

La majoria d’agressors es van dispersar quan van arribar les patrulles policials i només van poder ser identificades tres persones: un pare i el seu fill i un jove de 26 anys. Van ser localitzades als voltants. I la Policia es va apoderar de cinc bastons, un pal i un martell.

Temes:

Okupes Vigo