MINISTERI DE JUSTÍCIA

Alerta pel perill d'una falsa solució miraculosa contra la Covid

El MMS és un compost derivat del lleixiu que és nociu per a la salut humana

L'Institut Nacional de Toxicologia adverteixen de l'increment de casos atesos

manifestacionok

manifestacionok

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El Servei d’Informació Toxicològica (SIT) de l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses (INTCF), pertanyent al Ministeri de Justícia, ha detectat que la denominada «solució mineral mestra» (MMS per les sigles en anglès de ‘Miracle Mineral Supplement’) és en realitat un compost tòxic (clorit de sodi al 28%, un derivat del lleixiu) que és nociu per a la salut humana. Aquesta substància la promocionen els grups negacionistes de la Covid.

El SIT adverteix que ha atès, durant els mesos d’abril a juliol del 2020, un total de 26 consultes telefòniques per consum de la MMS, el que suposa un increment molt significatiu d’aquesta mena d’intoxicacions a Espanya durant la pandèmia. El 2019 només es van registrar vuit consultes causades per la ingesta d’aquest producte.

El MMS és un compost tòxic per inhalació, ingesta o contacte per la pell i mucoses perquè és altament irritant, assenyala el servei de toxicologia. També adverteix «que de cap manera està indicat per al consum humà ni per al tractament de cap malaltia, perquè no existeix cap estudi científic que en demostri les propietats curatives.»

A través d’internet

Aquest producte es comercialitza per MMS i es ven a través d’internet. La companyia indica que és un líquid per a consum humà i que les seves propietats antivirals serveixen de remei a diverses malalties com el càncer i l’hepatitis. No obstant, el SIT alerta que aquesta solució aquosa amb alta toxicitat no ha estat preparada perquè la ingereixin els humans. En la mateixa línia, tant l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) a Espanya com la Food and Drug Administration (FDA) als EUA han cridat també l’atenció sobre la perillositat del producte.

Notícies relacionades

Els efectes tòxics provocats per la ingesta de MMS poden afectar diferents òrgans i poden produir insuficiència hepàtica i nefrotoxicitat, hemòlisi i insuficiència renal. L’eliminació d’aquesta substància tòxica es produeix exclusivament a través dels ronyons i s’excreta lentament, per això si s’administra de manera intermitent pot tenir un efecte acumulatiu, expliquen des de l’Institut Nacional de Toxicologia.

D’altra banda, els possibles efectes tòxics que es poden produir després de la ingesta són: alteracions digestives com nàusees, vòmits i diarrea; hipotensió; cianosi; alteracions metabòliques, com hipercloremia; alteracions pulmonars, com edema pulmonar; cefalea i edema cerebral.