ELS FETS VAN OCÓRRER FA UN MES

La Ertzaintza investiga una violació múltiple a una de menor a Vitòria

Els set presumptes agressors són també menors i dos d'ells no tenen ni 14 anys

undefined51090936 manifestaci n del movimiento feminista por el d a internacio191202133844

undefined51090936 manifestaci n del movimiento feminista por el d a internacio191202133844 / Maria Jose Lopez

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Fiscalia de menors i l’‘Ertzaintza’ investiguen una presumpta agressió sexual múltiple a una noia de 17 anys, ocorreguda fa ara un mes a Vitòria, informa el diari ‘El Correu’. Els presumptes atacants eren set. Tots menors d’edat. Dos d’ells ni tan sols arriben als 14 anys, edat legal per ser processat judicialment.  Els altres cinc van ser localitzats pels agents al cap de poques hores del fet.

Segons publica el diari editat a Bilbao, la víctima havia quedat amb un dels seus atacants, que ja coneixia d’abans. Una vegada interposada la denúncia, va comentar als agents que havia consumit alcohol. A la trobada, el jove no es va presentar tot sol sinó amb diversos amics. Segons el relat de la víctima, els agressors li van obligar a practicar sexe, tant oral com penetracions. No hi va haver testimonis. Una vegada conclosa la violació múltiple, a una zona verda als afores de Vitòria, els joves van abandonar la víctima, que va aconseguir arribar a casa seva.

Localitzats en dos dies

Després d’explicar els fets a la seva família, va acudir a una comissaria de la Ertzaintza per interposar una denúncia. Tant la jove com els seus agressors són veïns de Vitòria, nascuts a la ciutat. En un parell de dies, els responsables de l’agressió van ser localitzats i detinguts. Segons la seva versió, les relacions sexuals van ser consentides amb la noia i no hi va haver violència ni coacció.

De moment, els cinc joves que superen els 14 anys figuren com a possibles autors d’un delicte contra la llibertat sexual. Al tractar-se de menors, les penes –en cas que n’hi hagi– seran més lleus que si tinguessin 18 anys o més. ’El Correu’ explica que, després de la detenció, el jutjat de menors va enviar un d’ells a un centre en règim semiobert i va imposar als altres quatre una ordre d’allunyament de la víctima.

El precedent de ‘’La manada’’

Desgraciadament, per les dades disponibles, sembla que la violació de ‘’La manada’’ als Sanfermines de 2016 ha establit un mal precedent.  Les estadístiques oficials sobre agressions sexuals no especifiquen si es produeixen en grup però, segons les dades obtingudes en la premsa per la web Geoviolenciasexual, de l’oenagé feminicidio.net, s’han produït des d’aquell any 104 agressions sexuals múltiples. El 2016 n’hi va haver 17. L’any següent 14, xifra que es va disparar fins a 59 el 2018. El 2019 es van fer públiques en els mitjans de comunicació 37 violacions ‘en manada’.

Notícies relacionades

Més de meitat de les 125 violacions grupals comptabilitzades des de 2016 per la web Geoviolenciasexual van ser perpetrades per grups de dos o tres homes, i el 75,2% per grups de fins a quatre homes. Un de cada quatre agressors eren menors d’edat, mentre que, entre les víctimes, aquest percentatge puja a una de cada tres. També cal destacar que el 12% de les agressions van ser fotografiades o gravades en vídeo.

Fonts de Feminicidio.net admeten que les violacions múltiples no és que s’hagin multiplicat sinó que abans no es publicaven amb tant detall en la premsa. Els mitjans han posat el focus en aquestes agressions des de les grans protestes per la polèmica sentència de ‘’La manada’’. A partir de llavors, es publiquen gairebé totes les agressions que es produeixen. Seria una situació similar a l’augment del nombre de delictes sexuals, que els experts dubten de si és perquè hi ha més denúncies, gràcies al 8-M i moviments com el #Metoo, o que realment hi ha un repunt de casos. Si les estadístiques oficials recollissin les dades de les ‘manades’, hi hauria més llum, però això no succeeix.

Temes:

Violacions