UN DETINGUT

A trets al 'triangle de la maria' de Cadis

Tres guàrdies civils resulten ferits per trets a l'acudir a una plantació de marihuana a Bornos

Un dispositiu de més de 200 agents busca els agressors, fugits camps a través

ataque a tiros a tres guardias civiles que buscaban una plantacion de marihuana en cadiz / periodico

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Quan els tres guàrdies civils van baixar del cotxe camuflat amb la intenció de localitzar una presumpta plantació de marihuana al pròxim poble de Bornos (Cadis), poc s’imaginaven que serien rebuts a trets. L’endemà, un impressionant dispositiu policial per terra i aire mira de localitzar els atacants, uns dels quals ja ha sigut detingut. Veïns de la zona, van fugir camps a través per una escarpada serra de Cadis en la qual els últims anys han proliferat els cultius il·legals d’aquesta droga. Tant, que entre els agents ja es refereixen a la zona d’Arcos, Villamarín i Grazalema com el «triangle de la maria».

Tot i que un dels guàrdies civils, d’uns 50 anys, continua ingressat a l’hospital comarcal amb lesions al turmell, els tres estan ja fora de perill. Al cos de tots ells, no obstant, continuen presents les desenes d’impactes de perdigons amb què es van veure sorpresos dimecres a la tarda, cap a les 18.30 hores, a l’acostar-se a un paratge pròxim al Coto de Bornos, als afores d’aquesta petita localitat, de tot just 8.000 habitants. Fonts de l’Institut Armat expliquen que s’havien dirigit cap allà, vestits de paisà, «a la recerca d’alguna possible pista» sobre plantacions de cànem. El juliol i l’agost són els mesos de floració del cànnabis, per això és habitual que els guardes de les plantacions hi acudeixin a recollir els cabdells i preparar-los per a la seva venda.

«No és normal que a una plantació arribi la Guàrdia Civil, sense uniforme, i els rebin a escopetades», assenyalen fonts policials. No descarten fins i tot que els vigilants sospitessin que podien estar sent víctimes d’un robatori del cultiu per una altra banda rival i miressin de defensar-se.

Al dispositiu policial hi estan participant uns 200 efectius, una part procedents del Grup d’Acció Ràpida (GAR) desplegat per lluitar contra el narcotràfic a través de l’estret de Gibraltar. S’hi ha sumat un helicòpter i agents de les províncies de Sevilla i Màlaga.

L’operació policial continua oberta i no ha transcendit l’extensió del cultiu, que ja ha sigut precintat i que segons les primeres estimacions és bastant ampli. De moment, els esforços recauen en la detenció dels atacants, vells coneguts de les forces de seguretat, ja que acumulen una rastellera d’antecedents per delictes menors, inclòs el tràfic de drogues a petita escala. Un ja ha sigut detingut, però es busca almenys una altra persona, que altres fonts eleven a dos sospitosos.

Notícies relacionades

Els escapats, expliquen, «coneixen bé el paratge», una àrea escarpada al costat del pantà de Bornos, de difícil accés i farcit de camins, casetes d’eines aïllades i arbres entre els quals és fàcil amagar-se si se sap com. I on un cultiu d’aquest tipus pot passar desapercebut durant molt temps entre les incomptables finques abandonades i allunyades dels llocs habituals de pas.  

Fonts policials a la zona expliquen que, tot i que el focus mediàtic del narco se situa en el pròxim Camp de Gibraltar, on operen les grans organitzacions criminals, el cultiu de marihuana ha anat trobant el seu espai a la zona de l’interior. Els últims anys han sigut diverses les operacions policials contra plantacions ‘indoor’ i a l’exterior a l’entorn d’Arcos i Jerez de la Frontera, considerat el punt calent del cultiu de maria a la província. Una activitat, expliquen alguns agents, que ha anat en augment per la falta de mitjans als pobles de la serra. «Hi ha hagut vegades que hem tingut una patrulla per a tota la serra», corroboren amb pesar des de l’Associació Unificada de la Guàrdia Civil.