Els bombers aconsegueixen estabilitzar l'incendi de Huelva després de quatre dies sense control

Les flames sembla que han afectat un perímetre de més de 12.000 hectàrees, segons les primeres estimacions

Més de 1.800 veïns afectats podran tornar a casa en les pròximes hores, tot i que 1.300 seguiran evacuats de forma preventiva

zentauroepp54678194 soc incendio almonaster huelva200828194228

zentauroepp54678194 soc incendio almonaster huelva200828194228 / Raul Caro

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

L’incendi forestal que arrasa la serra de Huelva des de dijous passat ha quedat per fi estabilitzat a primera hora del matí, segons han confirmat des del servei d’extinció d’incendis forestals d’Andalusia, Plan Infoca. La millora de les condicions meteorològiques, especialment el vent, i l’enorme esforç del dispositiu desplegat a la zona, amb 500 efectius i 24 mitjans aeris, han sigut fonamentals per controlar el que es considera ja el pitjor incendi de l’any a la comunitat, i que segons les últimes dades sembla que ha calcinat almenys 12.000 hectàrees.

Des del Govern central i andalús han explicat que després de quedar estabilitzats, els mitjans treballen ara per donar-lo per controlat, tot i que reconeixen que queda una llarga jornada de treball per a la seva completa extinció. Les primeres dades apunten un perímetre de l’incendi del voltant d’unes 18.000 hectàrees, però l’Infoca assenyala que hi ha nombroses zones d’illes no cremades, per això l’estimació final se situa en 12.000 hectàrees de terreny cremat. La Unitat Militar d’Emergències (UME) continuarà per ara col·laborant en les tasques d’extinció, malgrat que ja s’ha rebaixat el nivell d’emergència.

Les flames van començar dijous passat al paratge Olivargas, d’Almonaster la Real, i tot i que divendres a la tarda s’havia aconseguit perimetrar-lo quan ja havia arrasat unes 4.500 hectàrees, el fort vent va avivar les brases i les flames, cosa que va provocar que es reactivessin en diversos focus i va obligar a trucar a la Unitat Militar d’Emergències (UME). L’incendi s’ha estès per fins a tres municipis de la serra de Huelva, Almonaster, Zalamea i Valverde del Camino, i ha obligat a desallotjar prop de 3.200 veïns de diversos poblets i nuclis de la zona.

Notícies relacionades

Segons ha informat la consellera andalusa d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Desenvolupament Sostenible, Carmen Crespo, una vegada estabilitzat l’incendi començaran les tasques per facilitar que 1.185 d’aquests veïns puguin tornar en les pròximes hores a les seves vivendes. No obstant, 1.315 persones residents a La Zarza continuaran reallotjades en instal·lacions municipals o cases de familiars de manera preventiva i per precaució».

En una entrevista a Canal Sur Radio, el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, ha explicat aquest dilluns que, de moment, es desconeix la causa del foc. El Seprona de la Guardia Civil ja s’ha fet càrrec de la investigació, tot i que el president andalús ha recordat que «tristament» les estadístiques assenyalen que el 80 per cent tenen com a origen la mà de l’home, ja sigui de forma intencionada o per una negligència. Moreno ha lamentat, a més, la sensació d’«impotència» al veure cremar-se una zona que «des del punt de vista mediambiental costa feina reposar», així com les persones que han hagut d’abandonar casa seva pel foc, i ha constatat que, malgrat l’enorme dispositiu mobilitzat, les condicions climàtiques, amb «importants ratxes de vent, han tingut molt més poder».