L'UME s'incorpora a les tasques d'extinció de l'incendi d'Almonaster

El fort vent i les altes temperatures han reactivat les flames d'un foc que es donava per perimetrat

Uns cinc-cents veïns de diversos punts es mantenen fora de casa seva per prevenció davant la gran fumera

zentauroepp54666909 incendio forestal en almonaster la real   paraje olivargas  200828095354

zentauroepp54666909 incendio forestal en almonaster la real paraje olivargas 200828095354 / A Perez

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La Unitat Militar d’Emergències (UME) es va incorporar a última hora de la tarda d’aquest divendres a les tasques d’extinció de l’incendi declarat aquest dijous al paratge Olivargas de Almonaster la Real (Huelva), ja que tot i que el foc ha sigut perimetrat i no avança més enllà de les 4.500 hectàrees, les flames es van reactivar a diversos punts a causa del vent i les desfavorables condicions meteorològiques. Prop de cinc-cents veïns de diversos punts d’Almonaster, i de les localitats pròximes de Zalamea la Real i El Campillo, continuen desallotjats de casa seva i les autoritats confirmen que no podran tornar durant la nit per prevenció.

Des del Pla Infoca, el dispositiu contra incendis de la comunitat, van explicar que les ràfegues de vent i les altes temperatures que es van registrar durant tota la jornada a la zona van provocar que l’incendi es reactivés durant la tarda i tornés a evolucionar malgrat els esforços de control dels guàrdies desplaçats fins a Almonaster, per la qual cosa l’Executiu andalús va activar el nivell 2 del pla d’emergències. Es tracta a més d’un paratge amb nombroses plantacions d’eucaliptus, que contribueixen a la seva propagació i que van fer que en només vuit hores la llengua de foc cremés 1.200 hectàrees. Per aquesta raó, cap a les 19.30 hores es va sol·licitar formalment la participació dels militars de la base de Morón de la Frontera (Sevilla), que ja estaven en alerta davant la gravetat que estava agafant el que és ja un dels incendis més grans de l’estiu a la Península.

De moment, l’UME ha desplaçat a la zona 21 militars i vuit vehicles, quatre d’extinció, que faran tasques de reconeixement, tot i que estava previst mobilitzar més mitjans durant la tarda.

Notícies relacionades

Les flames van obligar a evacuar unes 500 persones de diversos punts pròxims als tres municipis afectats, com Cueva de la Mora, Monteblanco o El Villar, així com Mina Concepción o Traslasierra. Totes les persones han sigut reallotjades en poliesportius, teatres o cases de familiars i es mantindran, de moment, fora dels seus domicilis per prevenció, ja que la reactivació del foc ha provocat una gran fumera. De fet, l’alcalde de Zalamea recomanava aquest divendres als seus veïns protegir-se dins de casa i tancar les finestres per evitar els efectes del fum que s’havia estès pel nucli urbà. Així mateix, es manté tallada al trànsit la carretera N-435 en els encreuaments amb les vies comarcals HU-7104 i A-461.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha lamentat el terrible incendi de la serra de Huelva i ha enviat un missatge a tots els afectats a través de les xarxes socials. «Tristesa i desolació al veure les imatges del foc a #AlmonasterLaReal. Tot el meu carinyo per a les famílies que han sigut desallotjades i l’agraïment als efectius que estan treballant contra aquest incendi i els que es mantenen actius a Astúries i Càceres.