tornada al col·le

Isabel Celaá: «Les extraescolars no són recomanables si es barregen alumnes»

La ministra d'Educació considera que només podrien organitzar-se si es fan amb nens d'una mateixa 'bombolla'

zentauroepp54344792 soc educacion200816185602

zentauroepp54344792 soc educacion200816185602 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda

Les activitats extraescolars –vitals per a alguns pares i mares amb problemes de conciliació– estan en el punt de mira. El document aprovat ahir pel Govern central i les autonomies no les esmenta, però la ministra d’Educació, Isabel Celaá, acaba d’aclarir dubtes. Segons la seva opinió, si aquestes activitats esportives i culturals tenen lloc a la mateixa ‘bombolla’ (els grups reduïts de nens d’infantil i fins a 4t de primària que no tindran contacte amb altres aules) no hi haurà problemes a realitzar-les. «Però si suposa barrejar alumnes, no és recomanable. No es farà. Intentem salvaguardar la salut dels alumnes», ha explicat en un entrevista a la Sexta.

No obstant, algunes autonomies ja havien inclòs les extraescolars en els seus protocols per a la tornada al col·le en plena pandèmia. Castella i Lleó, per exemple, les havia anul·lat. Astúries, mentrestant, ha anunciat que revisarà el seu programa per incloure-les. Per la seva banda, Madrid sí que les permetrà, igual que les anomenades permanències, grups de nens que necessiten entrar al centre abans i sortir després de l’horari habitual escolar per necessitats laborals dels seus progenitors. En aquestes aules es barregen nens de diversos grups, així que la presidenta de la comunitat, Isabel Díaz Ayuso, ja va anunciar al seu dia que en aquests casos s’«extremarien» les mesures de seguretat: distància, mascareta i rentat de mans.

Per la seva banda, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, va assegurar fa dies que «distància, mascareta i rentat de mans» serà el protocol bàsic que hauran d’aplicar totes les entitats o empreses que ofereixin activitats extraescolars una vegada els nens hagin acabat l’escola. «Si els nens juguen a futbol amb altres nens que no són del seu grup estanc, hauran d’utilitzar mascareta», va remarcar.

Les activitats extraescolars als centres educatius –que tenen una altíssima demanda i suposen interessants ingressos a les escoles– solen començar no ara al setembre, sinó a l’octubre, així que és de suposar que en aquests mesos les autonomies revisaran els seus protocols.

Educació física

Notícies relacionades

La ministra també ha deixat clar que s’impartirà educació física a les escoles, però que s’adaptarà. Amb tota probabilitat, aquesta assignatura –en què serà gairebé impensable portar mascareta– es donarà en patis amb més freqüència que als gimnasos. El document firmat ahir insta a fer les activitats esportives escolars sempre sense públic.

Igual com el seu company de gabinet Salvador Illa (Sanitat), Celaá s’ha mostrat taxativa amb pares i mares que porten els seus fills a l’escola amb dècimes de febre, símptoma compatible amb la Covid-19. «És una obligació cívica no fer-ho», ha remarcat després de deixar clar que «hi haurà mesures de conciliació». No les ha especificat, però ha assegurat que s’atendrà aquesta necessitat dels progenitors.