canvi brusc

Les temperatures baixaran el cap de setmana fins a 10ºC i hi podria haver nevades al Pirineu

L'Aemet anuncia abundants pluges pel Cantàbric i nord-est peninsular a partir de divendres

GRAFCAV6407. SAN SEBASTIÁN (ESPAÑA), 09/06/2020.- Unas personas se protegen con paraguas este martes en la playa de Ondarreta en San Sebastián. Los cielos en Euskadi se presentan nubosos o cubiertos con lluvias débiles y chubascos, poco probables en el sur de Álava y más intensas y persistentes en Gipuzkoa y que irán cesando por la tarde, cuando se abrirán claros, temperaturas en ligero ascenso y vientos del noroeste, flojos en general en el interior y más intensos en el litoral. EFE/Juan Herrero

GRAFCAV6407. SAN SEBASTIÁN (ESPAÑA), 09/06/2020.- Unas personas se protegen con paraguas este martes en la playa de Ondarreta en San Sebastián. Los cielos en Euskadi se presentan nubosos o cubiertos con lluvias débiles y chubascos, poco probables en el sur de Álava y más intensas y persistentes en Gipuzkoa y que irán cesando por la tarde, cuando se abrirán claros, temperaturas en ligero ascenso y vientos del noroeste, flojos en general en el interior y más intensos en el litoral. EFE/Juan Herrero / Juan Herrero (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Les temperatures se situaran aquest cap de setmana entre 5ºC i 10ºC per sota de l’habitual i podrien produir-se nevades al Pirineu, segons ha explicat el portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), Rubén del Campo, que alerta d’«un brusc canvi» del temps coincidint amb el final del mes d’agost.

Del Campo ha indicat que aquest canvi tindrà lloc després que entre dimarts i dijous es visqui un ambient calorós, en què destaca l’episodi càlid que es viurà a les Canàries, a causa de l’entrada d’una massa d’aire càlid a l’arxipèlag que provocarà una situació de temperatures molt altes, tant les màximes com les mínimes, a totes les illes.

Es tracta d’una massa d’aire d’origen africà arrossegada pel vent de component aquest existent per sobre de 200 a 300 metres d’altitud. Per això, les temperatures més altes es preveuen en zones de l’interior de les illes, segons l’Aemet.

A les costes, a causa del predomini dels vents del nord i l’efecte de les brises, les temperatures seran una mica més baixes, tot i que en alguns punts de costa, principalment de l’oest, sud i sud-est, a causa d’efectes locals, les temperatures podran ser també excepcionalment altes.

Durant aquest episodi les màximes superaran els 37 ºC en àmplies zones de l’interior de les illes. Els dies àlgids seran el dimecres 26 i el dijous 27, quan probablement se superin els 40 ºC a mitjanies i zones altes de Gran Canària i, de manera més puntual, a mitjanies de la resta de les illes.

Notícies relacionades

Junt amb l’augment de temperatures, la massa d’aire d’origen africà portarà pols en suspensió. Tot i que la més gran concentració de pols estarà situada en altura, s’anirà dipositant i generarà una atmosfera tèrbola. A partir del divendres 28 és probable un descens marcat de les temperatures, a causa d’un canvi de direcció del vent en nivells mitjans que desplaçarà la massa africana cap al sud i es donarà per finalitzat aquest episodi.

A la Península, de cara a divendres i dissabte també baixaran les temperatures fins a 10ºC per sota de l’habitual, amb abundants pluges pel Cantàbric i nord-est peninsular. A més, és probable que es produeixin les primeres nevades al Pirineu.