NOU FENOMEN

La crisi climàtica redueix la mida del salmó d'Alaska, segons un estudi

L'augment de temperatura del mar i la competència entre espècies fa que els exemplars tornin abans a aigües dolces

undefined54567526 one additional year in the ocean makes a big difference in t200821225837

undefined54567526 one additional year in the ocean makes a big difference in t200821225837 / ANDREW HENDRY

2
Es llegeix en minuts
Reuters / Yereth Rosen

El molt preuat salmó d’Alaska, un dels preferits dels amants dels productes del mar a tot el món, s’està fent més petit i el canvi climàtic n’és un presumpte culpable, segons un nou estudi de la Universitat d’Alaska que documenta una tendència que pot representar un risc per a la indústria pesquera, els pobles indígenes i la biodiversitat.

Científics de la Universitat d’Alaska a Fairbanks (UAF) han descobert que quatre de les cinc espècies de salmó salvatge d’Alaska han anat reduint la seva mida mitjana durant les últimes sis dècades i el retard en el creixement es pronuncia més des del 2010.

El més afectat és el salmó Chinook, també conegut com ‘salmó rei’, l’espècie més popular d’Alaska. Els Chinooks són, de mitjana, un 8% més petits del que eren abans de 1990, segons l’estudi, publicat dimecres a la revista ‘Nature Communications’. També s’estan reduint el salmó vermell, el platejat i el keta d’Alaska, segons l’informe. Les troballes es basen en dades de 12,5 milions de mostres recollides durant sis dècades.

Reducció documentada

Ja feia temps que els habitants d’Alaska, amb generacions de tradició salmonera, advertien la tendència. «La gent entra als seus fumadors i ja no s’ha d’ajupir. Els peixos són més petits», afirma Peter Westley, de la Facultat de Pesca i Ciències Oceàniques de l’UAF i coautor de l’estudi.

Atribueix el fenomen a l’augment de la temperatura de l’aigua i a l’augment de la competència entre totes les espècies de salmó.  Els salmons maduren a l’oceà a edats més primerenques i tornen a l’aigua dolça més joves i més petits que antigament, va trobar l’estudi.

En vies fluvials com el riu Yukon, famós pels seus Chinooks, ja no es veuen els «peixos realment grans» que en passen set o vuit anys a l’oceà, va dir Westley, sinó exemplars amb només quatre anys.

Potència als EUA

Notícies relacionades

Alaska produeix gairebé tot el salmó salvatge dels EUA. L’any passat, els pescadors comercials van capturar més de 206 milions de salmons i els van vendre per 657,6 milions de dòlars, segons dades oficials. El salmó també és un aliment bàsic per a alguns pobles indígenes d’Alaska i el territori canadenc del Yukon.

Els ossos d’Alaska i altres animals salvatges també mengen peixos de polpa vermella. Els més petits aporten menys nutrients a aquests animals i també menys ous de salmó, cosa que pot tenir conseqüències a llarg termini per a la vida salvatge que se n’alimenta, va dir Krista Oke de la UAF, autora principal de l’estudi.