FOCUS DE CONTAGI

Montero demana a les autonomies el tancament dels prostíbuls per aturar la Covid

«Que no donem treva a l'explotació sexual», diu la ministra d'Igualtat a la seva carta després de mostrar la seva «profunda preocupació» pels rebrots als bordells

irene-montero

irene-montero

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’aparició de diversos focus de contagi de coronavirus en bordells espanyols ha fet saltar les alarmes al Govern central. La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha remès una carta a les comunitats autònomes per al tancament dels prostíbuls i locals de cites amb motiu de la Covid-19, en línia amb les restriccions establertes a bars, discoteques i locals d’oci, segons informa Europa Press.

«Que no donem treva a l’explotació sexual, que no donem treva a aquesta indústria proxeneta que sempre es manté en la impunitat i en l’absoluta opacitat. Es parla molt dels drets de les dones en context de prostitució, però no de les xifres de negoci», recorda a la seva carta.

Segons ha explicat en una entrevista a RNE, durant l’estat d’alarma es va treballar per convertir en essencials i garantir que no es frenessin els serveis d’assistència i recolzament i atenció integral a les víctimes de violència de gènere i també a les dones víctimes d’explotació sexual.

Montero ha afegit que l’experiència acumulada ha de servir per garantir ara els drets de les dones que ja, de partida, estan en una situació de vulnerabilitat. S’hi suma la possibilitat que si es produeixen rebrots o contagis és «més difícil el rastreig». 

Forta preocupació

En la missiva, la ministra Montero s’adreça al conseller del ram per mostrar-los la seva «profunda preocupació pels brots coneguts en prostíbuls i locals de cites» a Espanya. «La pandèmia continua sent una realitat al nostre país i, dins de les mesures acordades amb Sanitat que limiten l’obertura de bars, restaurants, discoteques i altres locals d’oci nocturn, i sense perjudici de la nostra constant lluita contra l’explotació sexual, considero important que s’actuï específicament sobre aquells llocs on s’exerceix la prostitució», continua el text remès per la responsable d’Igualtat.

De la mateixa manera, assenyala que «la salut i els drets de les dones són fonamentals», i que «la situació sanitària fa que els contagis que puguin produir-se en aquests locals portin a un augment exponencial de positius de difícil rastreig». Per això crida a «l’experiència de coordinació» que, segons el seu parer, es va viure «durant l’estat d’alarma» i que «va permetre habilitar recursos habitacionals i d’atenció sociosanitària».

Notícies relacionades

«Seria un element fonamental per oferir a aquestes dones, després dels tancaments dels locals, alternatives dignes que es facin càrrec de la seva situació», exposa la dirigent de Podem.

«Agraint-te l’interès en aquest assumpte particularment greu, ja que estic segura que per a tu també serà un motiu de preocupació, et reitero la plena disponibilitat del Ministeri d’Igualtat perquè avancem en cooperació en aquesta i en totes les matèries que ens ocupen», conclou Montero.