A través d'internet

Mobilització per prohibir fumar al carrer a tot Espanya

L'oenagé que porta la iniciativa recorda que els experts reclamen una distància social davant el fumador de fins a 10 metres

undefined53549125 barcelona 26 05 2020 coronavirus los neum logos alertan de q200703151333

undefined53549125 barcelona 26 05 2020 coronavirus los neum logos alertan de q200703151333 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’associació Nofumadores.org ha recollit de moment a internet el recolzament de més de 81.000 persones que demanen acabar amb el fum a les terrasses d’hostaleria i demanen que la llei de la Xunta de Galícia que prohibeix fumar als carrers s’estengui a tot Espanya. 

La Xunta ha oficialitzat, amb la publicació al Diari Oficial de Galícia, la prohibició de fumar a la via pública i espais a l’aire lliure, incloses terrasses, si no es compleix amb la distància de seguretat de dos metres per la concurrència de persones o les dimensions del lloc. 

Segons l’oenagé, tot i que els decrets de les comunitats autònomes obliguen a portar mascaretes en tot moment, a la pràctica molts ciutadans continuen fumant en terrasses de bars i restaurants i al mateix carrer, la qual cosa dificulta l’esforç col·lectiu de lluita contra la pandèmia. 

La presidenta de Nofumadores.org, Raquel Fernández Megina, ha valorat la prohibició de fumar als carrers que està en vigor des de la mitjanit a Galícia i estima que «és una mesura que s’hauria d’adoptar ja a tot Espanya, almenys durant la pandèmia, i que ens oferiria la protecció legal per defensar-nos del fum», recull Efe. 

10 metres de distància

Recorda que els experts reclamen que la distància social davant un fumador ha de ser de fins a 10 metres, la qual cosa és una cosa impossible de complir a les terrasses d’hostaleria, i que un fumador té més del doble de possibilitats d’un agreujament del SARS-CoV-2. 

Per a l’organització, «acabar amb el tabac en els espais exteriors de l’hostaleria seria, per tant, la mesura més barata i efectiva per aconseguir la desnormalització de l’acte de fumar i facilitar el desenganxament de l’addicció d’un bon nombre de fumadors». 

«Amb 55.000 morts a l’any per tabaquisme i més de 40.000 per la Covid-19, és impensable que es continuï permetent fumar a les terrasses i els carrers mentre tots els altres ens cobrim amb mascareta», lamenta Fernández Megina. 

Notícies relacionades

Nofumadores.org ha obtingut el recolzament de més de 30 organitzacions sanitàries, de consumidors i de drets civils per a un manifest contra el fum del tabac i el vaporeig que emplaça el Govern a actuar, explica en un comunicat. 

«Actuar sobre el tabaquisme és actuar sobre un factor de risc d’infecció i de contagi de la Covid-19, i, per tant, és contribuir al control de l’evolució de la malaltia a Espanya, una cosa fonamental avui, i que ens permetrà sembrar la base per afrontar amb fortalesa el seu impacte en els pròxims mesos», conclou aquesta organització.