absència inquietant

Una dona desapareix al mes i mig d'arribar a València fugint del seu maltractador

La Policia Nacional investiga el cas com de màxim risc, després de constatar que un desconegut ja l'havia agredit fa quatre setmanes

iigo car 1200

iigo car 1200

3
Es llegeix en minuts
Teresa Domínguez

Aquest matí s’han complert 72 hores des que Regina R. A., de 48 anys i víctima de maltractament, va desaparèixer al barri de Morvedre, al districte de Trànsits de València, sense deixar rastre. Des d’aleshores, la Policia Nacional tracta el cas com de màxima prioritat, ja que la Regina havia arribat a València fa tot just mes i mig fugint del seu domicili en una capital andalusa, per escapar de les grapes del seu maltractador. Hi ha una altra dada inquietant: fa cosa d’un mes, un desconegut la va atacar en ple carrer en una agressió que ella va relacionar directament amb la seva exparella.

La denúncia de la seva desaparició ha sigut interposada per una de les responsables de l’Associació Alanna, un dels col·lectius que presten assistència, ajuda i acompanyament a dones víctimes de violència masclista o en situació d’especial vulnerabilitat. Les dones d’Alanna són la seva família a València, on va arribar sense conèixer gens ni ningú.

Després de contactar amb l’associació, van mediar per buscar-li un alberg com a residència provisional –just ara estaven a punt d’aconseguir-li un pis que podia pagar-se gràcies a la seva feina– i li van facilitar una ocupació a través del programa Integres Tu d’inserció laboral.

Des del primer dia, la Regina «es va integrar a la perfecció, tant a l’alberg com a la feina. Estava realment il·lusionada i molt motivada per sortir de la situació en la qual es trobava», explica Sandra Colomer, una de les responsables de l’esmentat programa.

La Regina forma part dels treballadors assignats a tasques de manteniment en parcs públics de la ciutat. Cada matí entrava a treballar abans de les set del matí. Mai havia faltat a la feina ni havia deixat de complir les tasques.

Divendres passat, com cada dia, va sortir de l’alberg, al barri del Botànic, a Extramurs, i es va anar caminant al parc que tenia assignat aquell dia molt a prop del carrer de Reus. Es va creuar amb treballadores de l’alberg, va saludar amb normalitat i va seguir el seu camí.

A tres quarts de vuit del matí, la responsable d’Integres Tu va rebre una trucada del jardiner que havia de coincidir amb ella al parc per dir-li que, un quart d’hora abans, s’havia trobat tirats a terra, al costat d’una de les entrades al recinte, un bolso de dona i la motxilla de fumigació assignada a la Regina.

Sandra Colomer va anar immediatament al lloc i va alertar la Policia Nacional. Dins del bolso sonava el mòbil de la Regina i, pel que sembla, també eren dins la seva documentació i la seva cartera, segons comprovarien després els agents.

Després de formalitzar la denúncia a la comissaria de Trànsits, el cas ha sigut posat en mans del grup d’Homicidis de València, encarregat també de les desaparicions d’alt risc.

De moment, la Policia ja està mirant de recopilar les càmeres de seguretat de Trànsit i de diferents establiments que es troben al recorregut a peu que la Regina va fer des de l’alberg fins al parc, d’uns 20 minuts a pas normal.

Atacada per un desconegut

Des de feia un mes, les responsables d’assignar-li els treballs a Regina R. A. havien augmentat les mesures de seguretat entorn d’aquesta dona, li havien variat diàriament el parc assignat i li havien donat a conèixer aquesta ruta només a ella i la nit anterior a la jornada laboral.

La raó de tanta precaució era simple: fa cosa d’un mes va ser atacada per un desconegut quan feia tasques de manteniment al parc Professor Antonio Llombart, just davant les instal·lacions de l’Institut Valencià d’Oncologia (IVO). En aquesta ocasió, Regina va explicar que se li va acostar un desconegut, que la va empènyer, li va estirar violentament els cabells i la va tirar a terra mentre l’amenaçava amb una frase que, segons va denunciar davant la Policia, «va reconèixer com del seu maltractador, perquè la deia habitualment».

Notícies relacionades

Des d’aleshores, «ha estat amb ansietat i molt preocupada, perquè se sentia vulnerable», explica Sandra Colomer, que, com la resta de les seves companyes, manté la secreta esperança «que tot quedi en un ensurt».

Alanna ha fet una crida pública per intentar localitzar a la Regina i ha facilitat dos telèfons –680.411.226 i 605.237.379– als quals cridar en cas que algú la vegi o cregui haver-la vist.