Al Barri Vell

Girona proposa fixar un límit màxim de pisos turístics al casc antic

L'alcaldessa admet que la situació ha canviat amb la pandèmia i que «per sort» n'hi ha alguns amb llicència que es lloguen com a vivenda habitual

madrenas / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, proposa fixar un límit màxim de pisos turístics al Barri Vell i no permetre que se n’obrin de nous si se supera un determinat percentatge. L’alcaldessa rebutja aplicar una moratòria a la ciutat, perquè hi ha barris on les vivendes d’ús turístic (HUT) són «residuals». Però sí que s’obre a trobar una solució al centre històric. Alerta, això sí, que s’haurà de «justificar molt bé» on es fixa el límit per evitar que un jutjat el tombi partint de la directiva europea de serveis.

En una entrevista a l’ACN, Madrenas també admet que caldrà veure com evoluciona tot, perquè la pandèmia ha posat el turisme en entredit, i s’alegra que, «per sort», hi hagi propietaris d’HUT que els hagin redirigit a lloguer habitual.

Aquest maig passat, el ple de Girona va aprovar una moció que instava JxCat a fer una moratòria de llicències per a nous pisos turístics. El text, impulsat per l’Associació de Veïns del Barri Vell, va tirar endavant per àmplia majoria.

Un problema residual

L’alcaldessa remarca, però, que aprovar una moratòria d’aquest tipus «no és tan fàcil», perquè cal justificar-la amb criteris tècnics. Malgrat això, diu que en cap cas té «al·lèrgia» a fer moratòries «quan s’ha de millorar la ciutat». I recorda, precisament, la que es va aprovar el 2013 per limitar obertures de bars i locals d’oci i restauració (quan ella era tinenta d’alcaldia d’Ocupació i Promoció).

No obstant, en el cas dels pisos turístics Madrenas admet que el problema és diferent. «Tècnicament és insostenible justificar una moratòria de noves llicències, perquè al 95% dels barris de la ciutat la presència d’HUT és residual; no hi hauria cap jutge que l’acceptés», diu l’alcaldessa de Girona.

Notícies relacionades

Madrenas també demana centrar el debat al voltant dels pisos turístics en funció del moment. «En tan sols quatre mesos, el paradigma ha canviat absolutament; per això, també hem de ser capaços d’anar veient les necessitats que té la ciutadania en cada moment, i no quedar-nos atrapats en el sectarisme ideològic que no té cap sentit», concreta.

I aquí, l’alcaldessa també admet que, en paral·lel als HUT, també caldrà reflexionar molt bé sobre l’impacte que la pandèmia deixa en un sector –el turisme– que a la ciutat també és «recolzament bàsic» (com el comerç o l’hostaleria). «S’haurà de pensar bé», conclou Marta Madrenas.