Dos nens s'ofeguen després de saltar a l'aigua al port de València per no ser repatriats

El barco en què viatjaven com a polissons des de l'Àfrica només va donar l'alarma quan es van llançar al mar

zentauroepp38751908 soc valencia200808154511

zentauroepp38751908 soc valencia200808154511 / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
Teresa Domínguez

Enfonsats pel pes de la roba i empassats pel remolí de la maniobra d’atracar, no tenien cap possibilitat de sobreviure. Però ells no ho sabien. Els dos nens, del prop de 13 anys, els cossos sense vida dels quals van recuperar els bussejadors de la Guàrdia Civil del fons de les fangoses aigües del port de València, havien arribat a bord del portacontenidors de bandera liberiana ‘Leto’ com a polissons i van decidir saltar a l’aigua en un intent per arribar al moll i evitar una repatriació segura, segons informa el diario ‘Levante’.

El capità del ‘Leto’ va donar l’avís divendres a les set del matí, però només després que els dos menors saltessin a l’aigua per la banda esquerra de la proa. Abans d’això, es desconeix si la tripulació havia detectat la seva presència i no l’havia comunicat a les autoritats espanyoles –les lleis marítimes obliguen a alertar a terra al primer port en què es tingui previst atracar, però la presència de polissons té conseqüències per al personal del barco– o si, al contrari, realment se’n van adonar que els dos nens eren al vaixell quan van saltar per la borda carregats de roba d’abric i aferrats a totes les seves pertinences.

En tot cas, els nois es van llançar a l’aigua en el pitjor moment, quan el ‘Leto’, un portacontenidors gegant de 220 metres d’eslora, 32 de mànega i una capacitat de càrrega de més de 42.000 tones, estava fent la maniobra per atracar, amb les turbines a plena potència i l’hèlix de proa en marxa, que genera un immens remolí del qual és impossible escapar, alimentat, a més, pels motors dels remolcadors.

De fet, la tripulació va explicar que els havien llançat salvavides des de la proa, però que no els van voler agafar, una cosa que investiga la Policia Nacional, per determinar en quin moment van ser llançats els elements de salvament i si era possible que els nens els poguessin agafar quan ja estaven enmig de la massa d’aigua i llot.

Operatiu de rescat

Tot just llançar l’alerta el capità del barco, poc després de les set del matí, es va engegar el dispositiu de terra per mirar de rescatar els menors. En un primer moment van acudir bussejadors dels bombers, una embarcació de salvament marítim, una patrullera del Servei Marítim de la Guàrdia Civil, així com efectius de terra d’aquest cos, agents de la Policia Nacional, guardamolls i la policia portuària.

L’Autoritat Portuària no només va paralitzar l’activitat en aquest punt, a la terminal CSP Iberian Valencia, sinó a tot el port, ja que qualsevol moviment dels vaixells genera forts corrents i moviments d’aigua en un recinte acotat com aquest, que podrien haver arrossegat els cossos i impedir el seu rescat.

Els bussejadors dels bombers van rastrejar durant gairebé una hora i mitja tota la quilla del barco, que té la seva base a Monròvia, la capital de Libèria, fent especial esment en l’àrea de la proa i la banda de babord, però no van aconseguir localitzar els cossos.

Després d’aquest temps, els bombers van rebre el relleu dels bussejadors del grup d’activitats subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil, que finalment van trobar els cossos dels dos menors enfonsats a pocs metres de la quilla cap a les 10.20 hores.

Notícies relacionades

Després de rescatar-los, els van portar al moll, on van ser examinats per la forense, després de la qual cosa el jutge de guàrdia va ordenar el seu trasllat a l’Institut de Medicina Legal de València, on els faran l’autòpsia.

La Policia Nacional ha pres declaració a diferents membres de la tripulació per mirar d’esbrinar si hi ha alguna responsabilitat de cap mariner en què els nens pugessin al barco i espera poder identificar els menors. De moment, es desconeix si van pujar al ‘Leto’ al Camerun o a Costa d’Ivori, l’últim país on va tocar terra el vaixell abans de salpar cap a València en una travessia de 14 dies i mig durant la qual els menors van haver de buscar refugi d’alguna manera.