alerta a badalona

El Govern utilitza residències netes de Covid-19 per a avis contagiats

Salut defensa la mesura i assegura que en tots els casos s'aïlla correctament els malalts

Familiars dels afectats demanen una rectificació i els professionals proposen mesures alternatives

zentauroepp54185850 soc residencia200722110711

zentauroepp54185850 soc residencia200722110711 / Enric Fontcuberta

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat està traslladant malalts de coronavirus que viuen en residències, lleus o asimptomàtics, cap a altres  geriàtrics on no hi ha cap persona afectada per la malaltia. És a dir, que els geriàtrics ‘nets’ de Covid-19 s’estan utilitzant com a espai de quarantena «habitual». Ho confirmen a aquest diari fonts de la Conselleria de Salut, que justifiquen la mesura. No obstant, els familiars afectats i alguns directors de geriàtrics demanen una rectificació urgent. Consideren la mesura del tot «irresponsable», i hi veuen un risc implícit d’estendre encara més la malaltia. 

A la residència Danae, un geriàtric privat a Badalona amb 73 places, el brot de coronavirus va aparèixer l’última setmana de juliol. Es van detectar més d’una desena d’avis positius, i treballadors del mateix centre van haver d’agafar la baixa. Els responsables de la residència, que declinen parlar amb EL PERIÓDICO, reclamen una desinfecció urgent, segons va recollir el diari digital Tot Badalona. «En aquesta residència no es podia assegurar una sectorització ni un aïllament estricte dels pacients amb PCR positiva», expliquen fonts de la Conselleria de Salut. Va ser llavors quan el Govern va optar per traslladar els malalts, asimptomàtics o amb símptomes lleus a una altra residència privada a la ciutat on no hi havia cap cas positiu.  

Es tracta del geriàtric Ballesol, un altre centre privat que cobra 2.300 euros mensuals per cada una de les 160 places. «El criteri que es va utilitzar va ser traslladar-los a aquesta residència verda amb capacitat correcta d’aïllament i que, a més, és a dins del municipi», expliquen fonts de Salut. No obstant, els familiars es van posar les mans al cap. «¿No poden atendre aquestes persones en un altre lloc més adequat sense posar en risc els nostres familiars?», es queixa un home que no dona crèdit a la mesura i que prefereix no revelar la seva identitat. 

«A mi la residència m’ha dit que Salut el va obligar a fer aquest trasllat, i t’asseguro que no estan preparats per aïllar correctament tots els malalts», afegeix aquest familiar. Sospita que totes les plantes utilitzen el mateix ascensor i que el centre no ha contractat personal específic que només s’encarregui de la planta on hi ha els positius. Des del geriàtric afectat tampoc han volgut respondre a les preguntes d’aquest diari.

Plantada de directors de geriàtrics

L’ocorregut a Badalona és només un exemple, perquè Salut confirma que aquest criteri s’està utilitzant de manera «habitual» en molts més trasllats de malalts de coronavirus en residències. Des del mes de març, quan es va declarar la pandèmia, fins al 3 d’agost, el Govern ha traslladat 3.962 malalts de coronavirus que vivien en residències. D’aquests, 3.063 són avis, 683 són persones amb discapacitat i 236 més tenen algun trastorn de salut mental. Alguns van a centres creats i pensats únicament per a persones malaltes de coronavirus, però una part important, que el Govern no ha volgut detallar a EL PERIÓDICO, es traslladen a residències on no hi ha contagiats.

Segons ha pogut saber aquest diari, alguns directors de residències geriàtriques s’han negat a acceptar aquests trasllats. «Els vaig dir que si traslladaven aquests malalts perdia els meus llits d’aïllament, i els vaig demanar que si m’obligaven a fer-ho, ho firmessin en un paper. Al final es van fer enrere», expliquen des de la direcció d’un centre, que temen que si la situació es descontrola podrien acabar sent acusats d’homicidi imprudent.

«Nosaltres el que estem demanant a les administracions és que muntin centres de drenatge on només hi hagi casos positius, perquè barrejar avis positius amb qui no han emmalaltit és un risc», comenta Andrés Rueda,  director del geriàtric Les Fonts, de Terrassa, i president de l’Associació Professional Catalana de Directors de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependència (ASCAD).

El Govern assegura que aquests centres existeixen i continuen funcionant amb normalitat, però que també combinen la via dels geriàtrics com a espais de quarantena. «En aquests casos, ha de ser el CAP de cada zona el que autoritzi el trasllat, i el que garanteixi l’assistència sanitària», recorda Rueda. I és que durant la crisi dels geriàtrics de la pandèmia es va demostrar que aquests centres no estaven preparats per dedicar-se a l’atenció mèdica.

Notícies relacionades

«Això és una barbaritat, és que no tenen vergonya», es queixa María José Carcelén, portaveu de la coordinadora Residències 5 +1, que agrupa ja familiars d’una trentena de geriàtrics a Catalunya. «En vista de la debacle ocorreguda, ¿de veritat que no se’ls ocorre cap altra cosa que enviar-los a infectar més residències», lamenta Carcelén, que demana una «rectificació urgent» al Govern d’aquest criteri. 

Trasllat assumit amb fons públics

Segons expliquen des de Salut, el Govern assumeix el cost del trasllat dels avis amb coronavirus que van d’una residència a una altra. «Els trasllats es fan en llits concertats i amb criteris clínics no econòmics», comenten les mateixes fonts. És a dir, que és Salut qui paga els llits dels malalts a les residències en tot moment. Ara bé, si el malalt residia prèviament en una residència privada, «el pacient o la família continuen pagant la seva plaça habitual», afegeix la Generalitat. Una situació, a més, que es dona quan els geriàtrics no poden ingressar nous pacients a les residències com a mesures de prevenció, i temen per la seva tresoreria ja que les defuncions als centres no han cessat.