fre als rebrots

Cues el primer dia de PCR voluntàries a Sabadell

Els responsables de l'actuació esperen fer almenys 400 tests per dia

zentauroepp54377675 soc200806154538

zentauroepp54377675 soc200806154538

2
Es llegeix en minuts
Xavi Oliva

La plaça de Picasso de Sabadell no és un espai qualsevol. És un dels llocs amb més socialització del barri de Campoamor, una de les zones del sud de la ciutat on s’ha detectat un creixement més ràpid dels casos de Covid-19 en les últimes setmanes. Allà Salut ha instal·lat aquest dijous una de les dues carpes de cribratge de la cocapital del Vallès Occidental; l’altra, també al sud de la ciutat, s’ha situat a la plaça de les Termes.

La jornada, que havia de començar a les 8.30 hores, s’ha retardat fins a prop de les 10.00 per problemes informàtics, una situació que ha sigut criticada per moltes persones que feien cua. La Maite (42 anys), la primera d’una cua de més de 200 persones, s’ha sotmès a la prova PCR. Desinfecció, bastonets al nas i al coll, nova desinfecció i a esperar 48 hores, el temps en què li donaran el resultat. Ella s’ha fet la prova per prevenció i sobretot per protegir els seus pares i els seus companys de feina.

Sota el sol justicier que queia sobre la plaça estava esperant el seu torn el Daniel (40 anys). «La meva dona és immunodeprimida. Ella i el meu fill no surten de casa i jo soc el que surt a comprar i a treballar», explica. Ell se sotmet a la prova per seguretat i per protegir la seva família i entorn. Sobre com s’està gestionant l’actual situació de rebrots, és clar: «Veig perfecta aquesta actuació, però s’estan fent les coses tard».

Darrere seu hi ha la Maura (33). Ella és asmàtica i, per tant, pacient de risc. Es fa la prova per prevenció i també perquè treballa en una oficina. En el seu cas, responsabilitza l’actitud de la gent dels nous contagis. «La gent no ha anat amb prou precaució», sentencia la noia.

Coincideix amb ella el Luís (31), que treballa en un bar del barri i també s’ha sotmès a la PCR voluntària. «La gent no està actuant bé. Es reuneixen en grans grups, alguns van sense mascaretes i aquesta plaça a la nit està a vessar de gent jugant a futbol. Fan el que els dona la gana», assegura el cambrer.

Contenir la propagació

Notícies relacionades

L’objectiu final d’aquesta actuació és contenir l’expansió del virus a través de la detecció de persones asimptomàtiques i, sobretot, d’edats compreses entre els 15 i els 45 anys, que actualment és la franja que presenta més positius. A l’àrea bàsica de salut Sabadell-6, a la qual pertany la zona, la taxa de positius per cada 100.000 habitants és de 141,10, la segona més alta de la ciutat. La taxa de reproducció, per la seva part, se situa en 1,4.

«En els estudis de geolocalització que fem, hem vist que en aquesta zona hi ha transmissió i volem tallar aquesta cadena», explica Núria Prat, directora d’Atenció Primària de la regió metropolitana nord de l’ICS. En aquest sector de Sabadell hi ha una diàspora de casos, per aquest motiu, una vegada es tinguin resultats, es farà un nou estudi de geolocalització que permeti trobar els possibles focus de transmissió. En total, els responsables de l’estudi esperen fer 400 PCR per dia a les carpes fins dissabte, i els resultats es comunicaran en 48 hores.