Les residuals i de bany

Barcelona analitzarà l'aigua per prevenir brots de Covid

Dues estacions a les platges del Somorrostro i Bogatell analitzaran la presència del virus i al setembre se n'instal·laran tres més a la ciutat

agua / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dimarts dos projectes de recerca europeus que analitzaran la presència de SARS-CoV-2 a les aigües residuals i de bany de la ciutat per detectar precoçment rebrots de Covid-19.

En una roda de premsa al moll de la platja del Somorrostro, el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, i la regidora de Salut, Gemma Tarafa, han destacat que aquestes investigacions permetran anticipar la resposta als rebrots i, en conseqüència, gestionar millor la pandèmia.

«Les aigües ens poden ajudar a detectar futurs brots una mica abans o si detectem nivells de material genètic del virus a l’aigua podem estar anticipant, en cas de no veure cap augment, un nombre important d’asimptomàtics», ha detallat Tarafa.

«L’anàlisi d’aigües residuals s’ha avançat a la detecció de casos clínics», ha destacat la catedràtica de Microbiologia de la Universitat de Barcelona (UB) i cap del Laboratori de Virus Contaminants d’Aigua i Aliments, Rosina Gironès, que ha assenyalat que l’anàlisi de l’aigua pot ser un mètode de monitoratge del virus més barat i simple.

Gironès ha explicat que des de l’inici de la pandèmia han portat a terme moltes anàlisis d’aigües residuals de diferents poblacions i ha assenyalat que «reflecteixen molt bé el que passa en la població».

«Pensem que aquest monitoratge de l’aigua residual pot ser un programa a llarg termini perquè, fins i tot quan no hi hagi tants casos i no s’hagi d’invertir aquest esforç tan gran en anàlisis personalitzades, es pugui continuar fent el seguiment epidemiològic a partir d’uns assajos que són infinitament més barats i que permeten fer el seguiment d’una comunitat completa tan gran com es desitgi», ha remarcat l’experta.

Investigacions catalanes i europees

Els dos projectes, anomenats Life iBathwater i H2020 Scorewater, es porten a terme amb diferents universitats i centres de recerca catalans i europeus que analitzen el comportament del virus a l’aigua.

Notícies relacionades

Per portar-los a terme s’han instal·lat dues estacions a les platges del Somorrostro i Bogatell que analitzen la presència de SARS-CoV-2 a les aigües de bany i residuals.

A partir del mes de setembre es recolliran dades des d’una nova estació ubicada al barri del Poblenou, i més endavant des de Sarrià i el Carmel, per estudiar el comportament del virus pel que fa als barris.