Últim balanç

Catalunya supera els 100.000 contagis per Covid i en suma 1.243 en un dia

Preocupació al Vallès, després de l'augment de casos registrats en els últims dies

El Govern demana als agricultors crear grups estables de temporers i insisteix amb l'allotjament

zentauroepp54285624 nadeu200803095450

zentauroepp54285624 nadeu200803095450 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts

Catalunya ha sigut la primera comunitat en superar la barrera dels 100.000 casos de coronavirus, amb un total acumulat des de l’inici de la pandèmia de 100.668 persones contagiades. En les últimes hores, segons les xifres de Salut, es comptabilitzen 1.243 contagiats més i sis morts. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha volgut donar un missatge de tranquil·litat, apuntant que les mesures aplicades «estan fent el seu efecte», ja que a Lleida el nombre de casos comença a decréixer, i a l’àrea metropolitana de Barcelona, el creixement s’està suavitzant. No obstant, ha apuntat que «preocupa» l’augment dels rebrots. Ja són 560 els detectats a tot Espanya, 77 més que el dia anterior. 

Les dades de persones ingressades a Catalunya indiquen que aquest dilluns hi ha un total de 603 ingressats, 171 més que ahir diumenge. També han augmentat lleugerament les persones que es trobaven en les unitats de cures intensives (uci), que han passat de 100 a 105. El total de persones mortes suma 12.751 persones a Catalunya, de les quals 6.995 van morir en hospitals o centres sociosanitaris, 4.118 en una residència geriàtrica, 814 al domicili i 824 no han sigut classificades per falta d’informació.

A la comarca del Segrià (Lleida), des de l’inici de la pandèmia hi ha hagut 5.987 casos confirmats acumulats de coronavirus, dels quals 166 han mort, mentre que actualment hi ha 68 pacients ingressats, 10 en ucis. A la comarca del Barcelonès (Barcelona) s’han comptabilitzat 38.867 casos confirmats de coronavirus des de l’inici de la pandèmia, amb 5.279 morts, mentre que actualment hi ha 235 pacients ingressats, 42 d’ells a l’uci. «A Catalunya i Aragó poc a poc es va estabilitzant el problema, fins i tot a Lleida descendeix. L’àrea metropolitana de Barcelona també està progressivament estabilitzant-se, va assenyalar Fernando Simón. 

Preocupació al Vallès Occidental

Les últimes dades revelen que en tan sols una setmana s’han incrementat en 110 els casos de coronavirus nous a la ciutat de Sabadell (Vallès Occidental), amb un total de 182, mentre que a Terrassa l’augment és menor, de 70 nous casos, amb 127 en total, segons dades de la Generalitat. El Centre d’Esports Sabadell (CE Sabadell) ha comunicat la detecció de diversos casos de coronavirus entre treballadors del club, per la qual cosa ha decidit tancar temporalment les seves instal·lacions

Davant aquesta situació, l’alcaldessa Marta Farrès ha publicat un vídeo en el qual alerta de l’increment de casos, però ha insistit que no hi ha cap pacient greu a l’Hospital Parc Taulí. El president de la Generalitat, Quim Torra, també ha traslladat el seu recolzament a l’alcadesa Farrès i ha demanat «màxima prudència i màxima prevenció» a la ciutadania per evitar rebrots. Torra així mateix s’ha reunit telemàticament amb representants de l’Alt Empordà i els ha recordat com a exemple els bons resultats de les restriccions aplicades a la comarca del Segrià.

Mesures de control per als temporers

Un dels reptes més grans per contenir el virus està relacionat amb les condicions en les quals treballen els temporers durant la campanya de la fruita. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, han presentat una guia per a la prevenció i control del coronavirus en les explotacions.

Notícies relacionades

Entre altres mesures, s’estableix que s’han d’organitzar grups de treballadors que es mantindran junts: al lloc on s’allotgin, al vehicle que els transporti i mentre estiguin treballant. Si en algun moment algun d’ells donés positiu en Covid-19, tot el grup serà posat en quarantena. El document també assenyala que tots els treballadors han de constar en un registre electrònic, on constin els seus telèfons i el lloc on s’allotgen.

Creixen els rebrots a Espanya

Andalusia o el País Basc són alguns dels territoris on comencen a créixer el nombre de rebrots, segons va exposar Fernando Simón en roda de premsa. «No estem en una situació especialment greu, ni comparable amb la de fa uns mesos, però sí que hi ha un increment progressiu que hem de seguir amb moltíssima intenció», va afegir Simón. El Ministeri de Sanitat té registrats en aquests moments un total de 560 brots actius de Covid-19 en diversos punts d’Espanya, 77 més que dijous passat.