EVOLUCIÓ DE LA COVID-19

L'OMS pronostica que la pandèmia del coronavirus serà «molt llarga»

«La pandèmia és una crisi sanitària que passa només una vegada cada segle i els seus efectes es notaran durant les dècades que venen», va declarar Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS

zentauroepp53415959 soc200801193055

zentauroepp53415959 soc200801193055 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

 El Comitè d’Emergència de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha afirmat aquest dissabte que és possible anticipar que la pandèmia de coronavirus serà «molt llarga» i que per això cal mantenir els esforços que es fan per contenir-la a les comunitats, les regions, els països i el món sencer. 

La pandèmia ha causat fins ara gairebé 17,4 milions de casos confirmats i 675.060 morts, segons el recompte oficial de l’OMS. 

El grup de científics es va reunir de forma virtual aquest divendres per avaluar l’evolució de la pandèmia de coronavirus a partir de la revisió i discussió de tota la informació científica sobre el coronavirus SARS CoV-2 que ha sorgit en els tres mesos transcorreguts des de la seva última reunió. El comitè està compost per divuit científics de diferents països i li correspon al director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, convocar-lo i rebre les seves recomanacions, ha informat Efe. 

Com era d’esperar, el grup d’experts en diferents disciplines mèdiques i científiques van concordar que el brot de Covid-19 constitueix una emergència sanitària internacional. 

«Una crisi sanitària que passa una vegada cada segle»

«La pandèmia és una crisi sanitària que passa només una vegada cada segle i els seus efectes es notaran durant les dècades que venen», va declarar Tedros al comitè, segons un comunicat de l’OMS. «Molts països que van creure que ja havien passat el pitjor ara s’estan enfrontant a nous brots; alguns que van resultar menys afectats durant les primeres setmanes estan veient ara l’augment de casos i morts, mentre que altres que tenien grans brots els han aconseguit controlar», va resumir. 

Entre les principals recomanacions que es van formular a l’OMS figuren la de continuar recolzant els països amb menys capacitat per mantenir els seus serveis mèdics L’objectiu és que quan sigui el moment, els països amb menys recursos no quedin fora del repartiment de les vacunes o medicines per la seva incapacitat de pagar-les. En suma, que la seva distribució sigui el més equitativa possible. 

Tres vacunes potencials

Actualment tres potencials vacunes (d’origen nord-americà, britànic i xinès) estan en la fase 3 dels assajos clínics, que permetrà determinar si funcionen o no i si són segures. Sobre això, l’OMS ha assenyalat que calcula que una vacuna estarà a punt per a la seva comercialització «en la primera part del 2021», com a molt aviat. 

Notícies relacionades

Sobre els viatges, el comitè va indicar que els països han de prendre mesures proporcionals i emetre els seus consells als viatgers en funció de riscos correctament avaluats i revisar les mesures de forma regular. 

Així mateix, va recomanar als països que reforcin els seus sistemes sanitaris per identificar nous casos i fer el rastreig dels contactes.