ALARMA SANITÀRIA INTERNACIONAL

El jutge investiga si el Govern català va fer servir vies no habituals per comprar material contra la Covid

El magistrat està investigant la gestió de la Generalitat i de les residències de gent gran

No només ha requerit expedients administratius, sinó també una còpia certificada dels documents

zentauroepp52995599 treballadors d una empresa de desinfecci  contractada pel de200711124946

zentauroepp52995599 treballadors d una empresa de desinfecci contractada pel de200711124946 / Salvador Miret

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Elisenda Colell

Una de les línies d’investigació que estan seguint el jutge de Barcelona Joaquín Aguirre i la Guàrdia Civil respecte a lagestió de les residències d’avisper laCovid-19és la possible compra de material sanitari per part de la Generalitat per les vies no habituals, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. Per això el magistrat ha sol·licitat a la Vicepresidència i Conselleria d’Economia, dirigida per Pere Aragonès, i les conselleries de Salut i Afers Socials els expedients d’adquisició de productes que s’han utilitzat per frenar la propagació del coronavirus, com ara mascaretes, bates, ulleres o altres equips de protecció. El togat també ha sol·licitat a la patronal més gran del sector, ACRA, informació sobre l’obtenció de material a la Xina.

Els investigadors sospiten que la Generalitat va optar per utilitzar proveïdors no habitualsper a l’adquisició d’aquest material sanitari. Els agents intenten aclarir el motiu que va portar l’Administració a recórrer a un canal alternatiu i si aquesta maniobra és simplement per la desesperació d’aconseguir mitjans en els moments clau de la pandèmia o, en canvi, amaga altres interessos.

Aquesta és una de les raons per les quals el jutge ha requerit al Govern de la Generalitat els «expedients incoats de compres, adquisicions, donació o altres de material sanitari», fins i tot si, al final, no van ser executats. A part d’aquesta documentació, el magistrat reclama que s’aporti una còpia certificada, foliada i segellada de tots aquests cartipassos administratius.

Encàrrec de la Xina

La Guàrdia Civil també ha requerit a Maria Cinta Pascual, presidenta de l’ACRA, la principal patronal del sector, documents sobre la compra de material sanitari per a les residències. Al principi, se segueix la pista d’un encàrrec a la Xina.

Aquestes compres de material, conegudes i, en el cas de la Generalitat, publicitades a so de bombo i platerets a mitjans d’abril, es van produir amb molt retard una vegada aplicat l’estat d’alarma. Molts geriàtrics van tardar un mes per poder proveir els seus treballadors de mascaretes, guants i bates, mentre el virus campava al seu aire.

Des de Madrid

Tant la Generalitat, com l’ACRA, van adduir llavors problemes derivats de la centralització de l’estat d’alarma. Es queixaven que l’Estat centralitzés les adquisicions en comandes fetes des del Ministeri de Sanitat, i al seu torn, retardessin que el material pogués arribar a Catalunya. És per això que el Govern català i les patronals van decidir prendre la iniciativa. Les segones, a més, es van trobar que una vegada la mercaderia va arribar al port de Barcelona des de la Xina, una bona part del material va ser confiscat de forma temporal.

El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre investiga la presumpta malversació de fons i l’homicidi imprudent, tal com va avançar ahir EL PERIÓDICO.

La Guàrdia Civil es va personar ahir dimecres a la seu de la Vicepresidència de la Generalitat, igual com va fer a les conselleries de Salut i d’Afers Socials, que s’han compromès a entregar tota la documentació sol·licitada, que van des del nombre d’afectats per la pandèmia fins als membres dels òrgans que van prendre decisions al respecte.

La patronal

Agents de l’institut armat, per ordre judicial, també han requerit informació a la patronal del sector, Accra, que, fins ara, ha sigut molt bel·ligerant amb l’Administració autonòmica, a la qual va demanar mesures eficaces per combatre la malaltia en aquests recintes. La setmana passada, la Guàrdia Civil va prendre declaració a la seva presidenta, Maria Cinta Pascual. Les diligències judicials estan sota secret de sumari.

Notícies relacionades

Pascual ha declinat fer declaracions a EL PERIÓDICO, simplement s’ha limitat que afirmar que la seva organització «està compromesa completament amb la transparència», i que en els pròxims dies facilitarà a la Guàrdia Civil tota la informació i documents que el jutge els ha requerit

«Col·laborem amb la justícia i facilitarem tota la informació», responen des de la Conselleria d’Afers Socials, que també ja sigut interpel·lada pel jutge Aguirre en les investigacions.H