SI GARANTEIXEN LA SEGURETAT

El TSJC permet la reobertura de cines i gimnasos

El tribunal admet la suspensió cautelar d'algunes de les resolucions de la Generalitat per frenar la Covid

L'òrgan ofereix un termini a l'Administració autonòmica perquè presenti al·legacions sobre l'oci nocturn

zentauroepp53278505 gimnasio soc200722122347

zentauroepp53278505 gimnasio soc200722122347 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Secció Segona de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha estimat el recurs presentat per diverses entitats i ha deixat sense efecte la resolució que suspenia l’obertura de cines, espais esportius i gimnasos a causa del coronavirus, condicionada que aquesta es faci complint les mesures sanitàries. En canvi, denega, de moment, la petició en el mateix sentit de la patronal de l’oci nocturn perquè reobrissin les discoteques, al considerar que no es presenta l’«especial urgència» esgrimida, però han donat un termini a l’Administració perquè presenti documentació.

El tribunal ha acceptat la mesura cautelar sol·licitada pel Gremi de Cines de Catalunya contra la resolució del 17 de juliol de les conselleries de Salut i Interior. L’obertura d’aquests establiments s’haurà de fer d’acord amb el protocol sanitari per a l’obertura d’espais d’exhibició cinematogràfica i en el pla de represa del sector cultural, segons la resolució. El procés es refereix només a cines, que són els que han recorregut, i no a teatres o altres sales d’espectacles.

El gremi va reclamar que se suspengués el tancament, almenys fins que es resolgui el fons del recurs, al·ludint a les perdudes econòmiques «inassumibles i irreparrables» que aquesta situació provoca sobre el sector. La interlocutòria recorda que «en una situació d’emergència sanitària com l’actual, l’adopció de mesures de caràcter general dirigides a reforçar els mitjans de protecció de la salubritat pública és prioritària davant l’afecció singularitzada dels drets invocats per certs sectors», ja que «la resolució de la qual s’insta la suspensió afecta el conjunt de la població». Això és «molt rellevant», recalca, en la situació de greu risc dels interessos públics ocasionada per la pandèmia i que requereix que es dispensi tota la tutela que es pugui a les mesures de protecció de la població en general, «sense perjudici de respectar la proporcionalitat i motivació necessària en l’adopció de mesures».

Els magistrats precisen, no obstant, que s’han de ponderar els interessos sanitaris i econòmics en conflictes, per la qual cosa no «es justifica la proporcionalitat en el tancament total dels cines. A més d’això, incideix, les sales de cine han adoptat les mesures incloses en el protocol sanitari del sector i en el pla de reactivació de l’activitat.

Mesures anti-Covid

Notícies relacionades

Els magistrats també han acordat la suspensió sol·licitada per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya de la resolució de la Generalitat sobre el tancament dels equipaments i instal·lacions esportives, sempre que aquesta reobertura compleixi els requisits sanitaris. Ha decidit el mateix sobre els gimnasos. L’entitat que ha presentat el recurs va adduir que el tancament de les instal·lacions i equipaments esportius «provoca als operadors uns danys econòmics que, en molts casos, poden portar al tancament definitiu i a la pèrdua de llocs de treball», alhora que també es causa perjudicis als usuaris, ja que els priva «de la pràctica esportiva i dels beneficis físics i emocionals que se’n deriven». Els motius pels quals accepten la suspensió són similars als dels cines.

En canvi, rebutja, ara per ara, la petició de la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn que es deixi obrir les discoteques, al considerar que no es presenta l’especial urgència per resoldre l’assumpte, i es concedeix un termini a l’Administració autonòmica perquè formuli al·legacions.