protecció contra el virus

Arriba al mercat el primer mig milió de mascaretes dissenyades pel CSIC

Estan produïdes amb material filtrant a partir de nanofibres per investigadors de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments

Podran ser utilitzades per la població durant diversos dies i també estan pensades per a professionals sanitaris

zentauroepp53384220 coronavirus barcelona200512130805

zentauroepp53384220 coronavirus barcelona200512130805 / Marta Perez

2
Es llegeix en minuts
Efe

El primer mig milió de mascaretes FFP2 produïdes amb material filtrant a partir de nanofibres per un equip d’investigadors de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA) arribarà al mercat espanyol la setmana vinent. 

Aquestes mascaretes podran ser utilitzades per la població durant diversos dies i també estan pensades per a professionals sanitaris, personal de línies aèries i per a forces i cossos de seguretat de l’Estat, i en aquest cas la recomanació és utilitzar-ne una al dia. 

S’estima que es fabricaran al voltant de 800.000 unitats al juliol, fins a quatre milions al mes a l’agost i al setembre i a partir de l’octubre 11 milions a la setmana, segons informa la delegació valenciana del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). 

El material ha sigut desenvolupat per l’IATA, centre del CSIC, juntament amb Bioinicia SL, empresa de base tecnològica del CSIC, per a filtres de mascaretes FFP1, FFP2, FFP3 i quirúrgiques a partir de nanofibres en el marc dels projectes aprovats per la plataforma Salut Global del CSIC i l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) com a iniciatives per abordar la pandèmia de la Covid-19. 

La setmana vinent arribarà al mercat espanyol el primer mig milió de mascaretes produïdes amb aquest material filtrant i al llarg de les pròximes setmanes també es comercialitzaran a Alemanya i Llatinoamèrica. 

Aquestes mascaretes tenen la certificació especial CPA FFP2 que Europa ha tret per resoldre l’emergència que es va crear a l’interrompre’s el comerç de certs materials de filtració que provenien principalment de la Xina, i han sigut certificades per DEKRA i APPLUS+. 

José María Lagarón, del CSIC, ha afirmat que aconseguir nivells de FFP2 en fabricació és molt complex sense l’ús de la tecnologia convencional i només l’empresa Bioinica SL pot oferir aquest tipus d’infraestructura a nivell nacional i en altres països d’Europa per fabricar aquest tipus de mascaretes. 

Bioinicia SL és cotitular juntament amb el CSIC de la patent de la tecnologia i de les seves xarxes de distribució que subministren a organismes públics, farmàcies i supermercats. 

Segons el CSIC, aquesta iniciativa no pretén competir a mitjà i llarg termini amb els fabricants de mascaretes ja existents, sinó crear una xarxa de fabricants de qualitat a qui servir el filtre o les màquines industrials per fer-ho. 

Aquesta tecnologia presenta bastants avantatges davant la tecnologia tradicional i, a més, és igual d’econòmica o més que aquesta. 

Notícies relacionades

S’espera que diverses empreses espanyoles llancin al mercat unes mascaretes sanitàries i quirúrgiques rentables utilitzant aquest filtre, i a més estan a punt de tancar un acord de distribució amb una gran empresa que distribueix a Llatinoamèrica, el Canadà i els Estats Units, per comercialitzar entre dos i quatre milions de mascaretes durant els mesos de juliol i agost, ha anunciat Lagarón. 

Aquest grup d’investigació també ha desenvolupat un model de filtre antimacrobià i un altre de biodegradable, que arribaran al mercat al setembre. A partir del setembre, totes les mascaretes fetes amb el filtre de Bioincia SL, denominat PROVEIL, seran per defecte antimacrobianes.